Winter BBQ Special: De Columbus Grill Large (Kamado)


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Large Kamado van Columbus Grill met 4 sterren.

The Good
  • Kwalitatief goede kamado
  • Prijs!
  • Compleet (Veel accessoires)

The Bad
  • Vilten bescherming onderstel mag steviger
  • Schroefjes onderzijde mogen een ringetje tegen het lostrillen
  • Temperatuurschuif mag wat soepeler

Columbus was een ontdekker (en nog veel meer) , maar Columbus is ook de eerste Kamado die behalve compleet, ook heel voordelig is!

De mussen vriezen bijna van het dak, dan is het voor ons tijd om de BBQ aan te steken. Welkom bij de WinterBBQ 2020 van JFK. Dit jaar gaan we aan de slag met één van de voordeligste, maar complete kamado’s uit Nederland; de Columbus Grill Large!

Tijdens onze jaarlijkse BBQ verkiezing op debestebbq.nl hebben we al heel wat kamado’s voorbij zien komen. Maar nog niet eerder een kamado van Columbus Grills. Sinds 2017 zijn zij echter al op de markt. Dit nuchtere Nederlandse merk heeft als missie om iedereen een Kamado aan te bieden voor een goede prijs-kwaliteitverhouding zonder poespas. Samengesteld door BBQ-liefhebbers, zonder hierbij concessies te doen aan kwaliteit en accessoires.

Die missie juichen wij als BBQ liefhebbers van harte toe en zonder te veel te verklappen is deze kamado voor 649.- incl btw te koop en krijg je hiervoor ontzettend veel! Wat je precies allemaal krijgt, dat lees je verder in deze Winter BBQ special. Wat ik kan verklappen is dat we erg streng zijn geweest.

 

Unboxing

We hebben met Columbus Grills besproken om een Medium formaat te testen. Toch bleek bij aflevering het te gaan om een large model.  Een pakket van ruim 75 kilo werd geleverd dat werkelijk bol stond van de extra’s! Deze grijze kamado met een hoogte van 125 cm en een 56 cm doorsnede (22 inch) heeft een RVS grillrooster van 36 cm en behoort echt tot de large modellen.

Neem voor het uitpakken en elkaar zetten gewoon lekker de tijd. Een uur of twee heb je zeker wel nodig en het is een leuke klus. Het is tenslotte jouw kamado! Het monteren dat vergt een beetje aandacht, maar is geen raketwetenschap. Zorg wel dat je een maatje in de buurt hebt om op het einde te helpen met tillen. Want jouw ei moet in zijn stalen jasje getild worden en dat is een zorgvuldig klusje.

Deze slideshow vereist JavaScript.

In de doos vinden we een duidelijke handleiding. Pak deze er wel even bij anders ontdek je zoals ik dat je het net even verkeerd hebt gedaan 🙂 Behalve de handleiding vinden we erg veel extra’s: een Aspook, RVS Grillrooster met kantelrekje om bij te vullen, een Plate setter, Heat deflector (pizza steen) welke uit twee delen bestaat. Een RVS kolenmandje om de kolen van het as te scheiden. Een extra RVS rekje en een Regenhoes. Daarnaast alle schroefjes/materialen om de Large in elkaar te zetten.

The Columbus

Wat een plaatje! Persoonlijk vind ik het Dark Grey erg mooi en zeker in combinatie met het zwarte gepoedercoate staal. De wieltjes zijn strak en passen er mooi bij.  Aan de eivorm van de kamado is niets nieuws of anders dan de meeste modellen. De grote winst zit hem dan ook in de prijs. Deze kamado is even goed als alle andere merken, alleen een stuk voordeliger. Daarnaast zit hij ramvol met extra’s.

Bijzonderheden

Wat direct opvalt is dat de margrietschijf (ventilatierooster boven) gepoedercoat zwart staal is en waar gelet is op een compact systeem. Waar de bastard een enorme schoorsteen heeft, heeft de Columbus dezelfde resultaten, maar een compacter design. Even goed, het is een kwestie van smaak.

Het leek in eerste instantie misschien wel open te klappen bij het openen van de kamado, maar bij de montage blijkt daar een heel simpel antwoord voor te zijn: tegen de zwaartekracht in monteren. Plug & Play, heel gemakkelijk en goed vast door de klemmende stof die om de schoorsteen heen zit.

Voordat je de kamado in elkaar wilt zetten moet je het ei in zijn onderstel laten zakken. Op het onderstel worden stoffen stickers bevestigd die het materiaal beschermen. Waar sommige merken kiezen voor rubberen contactpunten, kiest Columbus voor stoffen stickers. In de praktijk zie ik dat ze van hun plaats gaan na het plaatsen. Dit is niet erg, want je tilt dat ding maar eenmaal in zijn onderstel. Toch ziet het er netter uit als de stoffen bescherming mooi op zijn plaats zou blijven.

De deksel wordt gestuurd door een triple spring scharnier, dit zijn de veren aan de achterzijde. Ze zijn krachtig en stevig genoeg om de grote kamado open te houden en geven minimale tegendruk wanneer je de deksel sluit. Laat deze dus nooit zomaar dichtklappen.

Het onderstel is gepoedercoat zwart staal en kleurt prachtig bij de grijze kamado. Het onderstel heeft vier softwielen waarvan twee geremde wielen voor extra stabiliteit. Door het rijden zie ik dat er in de praktijk wat schroefjes in het onderste kruis lostrillen. Dit is eenvoudig op te lossen door er ringetjes tussen te zetten. Deze opmerking is doorgegeven aan Columbus zodat ze de kamado nog beter kunnen maken.

De zijtafels zijn de bekende bamboe tafels die eenvoudig gemonteerd worden en zonder moeite in en uitgeklapt kunnen worden. We zien tegenwoordig wel eens hard plastic tafels. Een stuk minder mooi, maar wel weerbestendig. Bamboe moet je niet buiten laten staan zeker niet in de winter en ook niet onder de regenhoes. Een nachtje of twee kan geen kwaad, maar na een winterse periode gaat het toch schimmelen. Het blijft natuurlijk materiaal.

Binnenin de kamado zien we het bekende binnenwerk. De onderste ring is geslepen om het levende materiaal (uitzetting warmte en afkoelen) zijn gang te laten gaan en er zijn wat gaten gemaakt in de ringen zodat er voldoende lucht aangezogen kan worden. Bij de aslade is er een groot gat gemaakt zodat je prima met de aspook erbij kan. Op de keramische delen is een 20 jaar garantie van toepassing. Ik lees dit vaker, wat mij betreft een beetje overdreven, maar het is maar om aan te geven hoe goed dit materiaal is.

De platesetter die is bijgeleverd is een standaard model. Wanneer deze in twee delen geleverd zou worden, zou je een deel hoog en een deel laag kunnen grillen zoals de Divide & Conquer oplossing van een concurrent. De heat deflector is namelijk wel in twee delen, dan zou een plate setter in twee ook een mooie ontwikkeling zijn. Voor nu werkt deze prima en geeft een goede houvast aan het grillrooster.

 

 

Grill Ervaring

Om de Columbus eens goed op zijn staart te trappen hebben we vanuit Beef & Steak.nl twee echte stukken winters vlees weten te bemachtigen. Een Wild Zwijn French Rack en Hertenbiefstuk. De hert was biefstuk en hoe we dat bereiden is niets nieuws. Het kruiden heb ik met een zware zoutkorrel gedaan en op flink hoge temperatuur, zo kort mogelijk lekker grilled.

Het hert heeft een mooie wildsmaak en is goed zacht, met toch een mooi stevig textuur. Zeker wanneer je de buitenzijde goed zout kruid en flink heet grilled krijg je een krokante, zoutige buitenkant met een heerlijk zachte, fluwelen en malse binnenkant. Jum!

 

Wildzwijn Frenched Racks op de BBQ

Wildzwijn racks op de BBQ is gemakkelijk en niet te tijdrovend. Wild zwijn racks zijn een prachtig product. Heerlijk zacht en een sublieme smaak. Een zwijntje is natuurlijk een varken, wat je goed ziet aan de structuur van het vlees. Maar zwijn heeft meer, een echte wildsmaak.  Bij Beefensteak.nl zitten er twee racks van ongeveer 700 gram in één verpakking.

Voor de bereiding heb ik gekozen voor een 100% BBQ ervaring. Je kunt deze racks net zoals bijvoorbeeld bij spareribs kiezen om iets voor te garen in een oven. Maar ik ging voor de BBQ variant.  Na ontdooien goed afdeppen en daarna ingesmeerd met een droge, zoete rub: Dust 2 Dust. Deze rub van Beefensteak zelf is een rub op basis van paprika. Perfect om je spareribs en butt te kruiden. Ook heerlijk op kip trouwens.

Na het rubben heb ik de kamado flink hoog opgestookt. Alle zuurstof sluizen open, zowel boven de margrietschijf als onder bij de aslade. De onderzijde mag wel iets soepeler gemonteerd worden. Ik kreeg in eerste instantie de sleuf niet geheel gesloten. Dat bleek na een telefoontje met Columbus gemakkelijk op te lossen door de sleuf iets harder dicht te trekken. Dat gaf het gewenste resultaat.

Oke, alles staat open. De Columbus heb ik naar 250 graden opgestookt om het vlees goed aan te grillen. De racks heb ik een minuut aan iedere kant flink op z’n donder gegeven. Het viel mij op dat de Columbus zeer snel op hoge temperatuur wist te klimmen en dit prachtig vast wist te houden. Ik heb het echt over een 15 minuten stoken op volle kracht en de temperatuur laaide op!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tegelijkertijd heb ik de stukken hert op de Columbus geplaatst want biefstuk maar lekker hard en niet te lang. Na het grillen van de Zwijntjes heb ik ze snel van het vuur gehaald.

Toen de BBQ leeg was en de hogere temperatuur niet meer nodig was heb ik de kolen extra bijgevuld voor een low en slow avontuur. Met de plate setter heb ik de pizzasteen geplaatst. De racks voorzien van een bluetooth kerntemperatuurmeter en de Columbus afgesteld op een graad of 160. Met een kerntemperatuur van 62 graden mocht de racks na 1 uur en 15 minuten van de grill.

Het resultaat was verbluffend. De rub was heerlijk bij het zachte en malse wildvlees. Zeer, zeer zacht en zo opvallend lekker dat ik mijn buurmannen aan weerszijden heb verrast met een lekker stukje wild zwijn als avondsnack.

 

Conclusie Columbus Grill Large Kamado

De Columbus Grill Large Kamado is een heel verstandige keuze. Deze BBQ heeft niets nieuws, maar gewoon de oerdegelijke kwaliteit die je van de doorsnee kamado gewend bent. Oke, een gewone kamado? Maar waarom deze Columbus dan kiezen? Goeie vraag. Dat zit em puur in het pakket. Je koopt deze Large namelijk voor(actieprijs t/m maart 2021)  649.- euro!  Dat is inclusief BTW, maar ook inclusief alle accessoires. Dat betekent dat je voor 649.- euro helemaal klaar bent en oerdegelijke kwaliteit in huis haalt. Daarom is deze Winter BBQ Special zo speciaal. Waar je vroeger nog 2000,- euro neertelde voor een large bewijs Columbus als ontdekker dat je voor kwaliteit niet extra moet betalen. Dat maakt deze kamado speciaal en een echte aanrader.

Verkrijgbaarheid

De Columbus Grill Large Kamado is nu verkrijgbaar voor € 649,- inclusief alle accessoires én gratis bezorging via de website van Columbus.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.