Review: Familie Pos Collection Sauvignon Blanc 2017


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Sauvignon Blanc 2017 van familie Pos Collection met 4 sterren.

The Good
  • POSitive
  • Krachtig zuurtje
  • Fris als een hoentje
  • Ver weg exotisch

The Bad
  • Geen

Na de bubbels, zijn we toe aan een nieuwe Pos! Lees mee, want de laatste wijnreview was al weer een posje geleden... (hij maakt ém gewoon)

De Familie Pos kennen we allemaal nog van “Helemaal het einde” , deze succesvolle serie draait op dit moment seizoen nummer twee, maar zal niet het zelfde zijn zonder de Posjes. Gelukkig hebben we de sociale kanalen nog én niet geheel onbelangrijk voor deze review: de wijnen! Lees mee voor een uitgebreide wijnreview van de Familie Pos Collection Sauvignon Blanc 2017!

Vandaag testen we een allemansvriend; een Sauvignon Blanc. Deze witte frisse en fruitige wijn wordt vooral gebruikt als gezelligheidswijn, daar bedoel ik niets negatiefs mee, geen tafelwijn, nee hoor! Een echte, geschikte borrelwijn die heerlijk mixt met een klein hapje, een schaaltje olijven, wat kazigs of iets anders hartigs. En dát gezellige, daar staat de familie Pos ook voor. Niets geen moeilijk hoteldebotel, gewoon een fijne, frisfruitige wijn waar iedereen van kan genieten. Lekker toch! Dat moeten we maar eens testen dan.

Iedereen? Ja, eigenlijk kan iedereen wel de Familie Pos Collection Sauvignon Blanc 2017 aan. Als beginnende wijndrinker, die vaak wat zoetigs beginnen, is het misschien even wennen. Het eerste glas kan je wat fris om de oren slaan. Dat doet Sauvignon Blanc eigenlijk altijd wel. Een zuurtje een bittertje, die moet je omhelzen en daarna is het een zeer toegankelijke witte wijn die eigenlijk iedereen wel eens gedronken heeft. Bij ons staat de Pos lekker koud, ondanks het koude weer. Niet te koud, maar een graad of vier/vijf is hij wel als je de koelkast open doet. Laat de fles rustig eventjes staan om iets op te klimmen naar een graad of tien want het is koud zat.

Wanneer je tijdens winterse taferelen eigenlijk sneller geneigd bent naar Rood, hunker ik nu naar Wit. Wit omdat ik toe ben aan lente. Een beetje warmte, wat zonneschijn en lekker weer. Hup, weer naar de camping om te zien hoe de storm daar heeft huisgehouden. Eigenlijk meer om op te knappen, aan te vegen en natuurlijk te barbecueën. Ja, natuurlijk! Ook bij de BBQ is een Posje zoals deze, lekker hoor. Oke, ik dwaal enorm af.

De Druif

De Sauvignon Blanc is van oorsprong, zoals de naam als verraad, een Franse druif. Met een medium tot hoge zuurgraad en lekker weinig suikers is dit een ultieme verfrissende witte wijn. Populair aan de terrassen en in de zon, terwijl de druif in het Noorden van Frankrijk niet heel veel zon ziet. Dat is dan ook de reden van het zuurtje. Hoe meer zon en hoe zuidelijker, hoe meer suikers. Dat maakt deze druif meteen een prettige weight watcher, als we toch bezig zijn.

In Chili vinden we dus ook deze druif terug. Iets inheemser, door het andere klimaat dan Noord Frankrijk, maar toch ook redelijk vergelijkbaar, misschien iets fruitiger. De Sauvignon Blanc wordt het meeste gezien in de Curicó Valley. Met ruim 17.000 hectare aan wijngaarden is het een enorm grote locatie. Het gebied is een stuk koeler dan de andere wijngebieden in Chili en dat is weer een beetje die overeenkomst met het Noorden van Frankrijk. De wijnen zijn fris en met een krachtig zuurtje, maar toch zacht van aangenaam fruitig met momenten.

De missie van de familie Pos is om de beste wijnen uit Chili naar Nederland te halen. En wat die beste wijnen dan zijn? Dat zijn de wijnen die ze zelf het lekkerste vinden en waar één ingrediënt de hoofdrol in speelt: SMAAK. De eerste wijn in hun Familie POS Collection, de sparkling wine brut, was daar het bruisende begin van. Gevolgd door de tweede succesvolle smaakmaker in de collectie, de sparkling wine rosé. Na hun lancering werden ze al snel de meest trendy bubbels van Nederland. Slim, dus dat succes is nu doorgetrokken naar een wat meer doorsnee wijn. Laten we dan maar eens gaan proeven!

Test

De Familie Pos Collection Sauvignon Blanc 2017 staat op tafel! Een schroefdop, dat is gemakkelijk al mist voor mij altijd een beetje betovering. Een wijn ontkurken voelt meer als een wijn, maar ach.. Tegenwoordig is alles schroefdop, makkelijk voor de mensenmassa en zo is het ook. We laten ons niet uit het veld slaan, want we beginnen met de geur.

Als kenner van deze druif weten de meeste mensen wat hen te wachten staat. Fris, knisperend fris zelfs. Dat kenmerkt de Sauvignon Blanc. Als we eens voorzichtig ruiken, dan worden we meegenomen op een frisse lentedag met limoengras en aardse mineralen. Citrus en frisgroene appels, zoiets ruik ik. De kleur is groen, geel. Helder en flinterdun van kleur.

We nemen de eerste aandronk, een niet al te voorzichtige goede slok om eens echt goed te proeven. Citrus! We laten eventjes wat zuurstof binnen en laten het één keer omrollen langs de tong. Iets van perzik tussen het friszuur? Wellicht. Op het etiket staat dat we lychee kunnen terugvinden. Die haal ik nooit uit de wijn, dus ik vergeef het mijzelf. Zoals we weten van deze druif kan de eerste aanraking met de wijn en haar zuurtje even wennen zijn. Wennen voor je smaakpipillen, die moeten je toch even laten weten wat te signaleren. Al gauw komt het fruitige naar boven die na iedere slok meer overhand neemt. Vind je dat zuurtje ook zo lekker en vooral bij iets hartigs? Ik ook, je moet jezelf ook eens verrassen met een stuk chocolade en deze wijn. Niet heel erg mannelijk, dat klopt. Maar hij knalt er wel lekker in. Probeer het maar eens!

 

Conclusie

De Familie Pos Collection Sauvignon Blanc 2017 is een prima wijn. Geen hele opvallende smaakbeleving of iets nieuws op de markt, maar waarom willen we dat als de Sauvignon juist bekend staat als allemansvriend. Deze Chileense druif is goed frisfruitig met een duidelijk zuurtje. Ik moet wel bekennen dat ik nu echt niet in de witte wijn tijd zit en dat ik de zomerse zon op de bol mis… Maar Vamos! Gaan met banaan, want er is geen zon nodig voor een lekker wijntje. Toch?! Voor Pos maak je wel ietsjes meer euro’s los dan je misschien anders zou neerleggen voor deze fles, maar dat vergeef je ze al snel. Gezien de prijs-kwaliteit neig ik naar een 7,5 uit 10, maar halfjes doen we niet aan bij JFK, dus eerlijkheidshalve rond ik het af naar een 8. Lijkt mij een hele mooie score. Maak het gezellig en P(ro)os(t) op elkaar!

Beschikbaarheid

De familie Pos Collection Sauvignon Blanc 2017 is beschikbaar bij Wijnvoordeel.nl vanaf € 6,99. Vamos!

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.