Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Kookboek van de Middeleeuwen van Karen Groeneveld met 3.5 sterren.
The Good
- Leuke geschiedachtige feitjes
- Pakkende prentjes
- Fijne schrijfstijl
The Bad
- Weinig pakkende recepten
Ah… de middeleeuwen. De tijd waarin het bier gezonder was dan het water. De tijd waarin specerijen peperduur waren en de bakermat van de bourgondische keuken werd gelegd. En dat komt terug in het kookboek van de middeleeuwen.
Volgens Keren Groeneveld was de middeleeuwse keuken veel meer dan het roosteren van een speenvarken boven een houtvuurtje. Er werd volop gekookt met het toen nog gezonde keuken, maar ook volop geëxperimenteerd met kruiden en specerijen als saffraan. Bovendien werd aan de nodige gerechten bepaalde eigenschappen toegekend. De auteur beschrijft de middeleeuwse keuken dan ook als kruidig-zoet.
Specificaties
Taal
- Nederlands
- Bindwijze
- Hardcover
- Druk
- 1
- Verschijningsdatum
- juli 2019
- Aantal pagina’s
- 80 pagina’s
- Illustraties
- Met illustraties
Auteur
- Karen Groeneveld
- Uitgever
- Het Zwarte Schaap
EAN
- 9789492821089
Subtitel
- Specerijen, pasteien & vasten
- Thema Qualifier Code
- 6MB
- Thema Subject Code
- AGA
Kookboek van de middeleeuwen
Het Kookboek van de middeleeuwen geeft je een blik op een stukje cultuur, geschiedenis en wat voorbeelden van de Europese culinaire rijkdom uit die tijd. Het is een niet al te groot boek, met een handvol recepten. De recepten die we zien zijn wel te bereiden, maarrr spreken niet echt tot een smaakvolle verbeelding. Van kalfstong met pruimen, pasteien, uiensoep met bier tot amandel-appelstaart. Kies maar 😉 Het staat vol met wat leuke oude prentjes, hier en daar een geschiedachtig feitje en wat leuke inleidende verhalen.
De schrijfstijl is pakkend te noemen en toegankelijk, je merkt dat er veel research is gedaan en dat iemand met passie spreekt over het koken en het tijdperk waarin het zich afspeelde.
Conclusie
Met de titel “Kookboek van de Middeleeuwen” verwachte ik een flink kookboek, met allerlei simpele en toegankelijke recepten uit de Middeleeuwen; en dan vooral uit onze streken. Helaas vond ik het aantal recepten erg weinig en ze waren voor mij ook niet toegankelijk. Natuurlijk ben ik niet vies van wat nieuws, maar kalfstong met pruimen daar word ik op voorhand niet warm van. Ook miste ik wat smaakvolle foto’s bij de recepten en wat meer lokale (Nederlandse) recepten met een leuk verhaaltje erbij. De schrijfstijl van het boek is prettig en er staan best wat toffe recepten in zoals uiensoep met bier 🙂 Ikzelf heb het boekje met plezier gelezen omdat het informatief erg leuk is. Om het een kookboek te noemen, dat weet ik niet.
Reageren