Review: Kookboek van de middeleeuwen


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Kookboek van de Middeleeuwen van Karen Groeneveld met 3.5 sterren.

The Good
  • Leuke geschiedachtige feitjes
  • Pakkende prentjes
  • Fijne schrijfstijl

The Bad
  • Weinig pakkende recepten

JFK ontving het leuke boekje en sprong in de teletijdmachine van professor Barrabas om het kookboek aan de kaak te stellen.

Ah… de middeleeuwen. De tijd waarin het bier gezonder was dan het water. De tijd waarin specerijen peperduur waren en de bakermat van de bourgondische keuken werd gelegd. En dat komt terug in het kookboek van de middeleeuwen.

Volgens Keren Groeneveld was de middeleeuwse keuken veel meer dan het roosteren van een speenvarken boven een houtvuurtje. Er werd volop gekookt met het toen nog gezonde keuken, maar ook volop geëxperimenteerd met kruiden en specerijen als saffraan. Bovendien werd aan de nodige gerechten bepaalde eigenschappen toegekend. De auteur beschrijft de middeleeuwse keuken dan ook als kruidig-zoet.

Specificaties

Taal

Nederlands
Bindwijze
Hardcover
Druk
1
Verschijningsdatum
juli 2019
Aantal pagina’s
80 pagina’s
Illustraties
Met illustraties

EAN

9789492821089

Subtitel

Specerijen, pasteien & vasten
Thema Qualifier Code
6MB
Thema Subject Code
AGA

Kookboek van de middeleeuwen

Het Kookboek van de middeleeuwen geeft je een blik op een stukje cultuur, geschiedenis en wat voorbeelden van de Europese culinaire rijkdom uit die tijd.  Het is een niet al te groot boek, met een handvol recepten. De recepten die we zien zijn wel te bereiden, maarrr spreken niet echt tot een smaakvolle verbeelding. Van kalfstong met pruimen, pasteien, uiensoep met bier tot amandel-appelstaart. Kies maar 😉 Het staat vol met wat leuke oude prentjes, hier en daar een geschiedachtig feitje en wat leuke inleidende verhalen.
De schrijfstijl is pakkend te noemen en toegankelijk, je merkt dat er veel research is gedaan en dat iemand met passie spreekt over het koken en het tijdperk waarin het zich afspeelde.

Conclusie

Met de titel “Kookboek van de Middeleeuwen” verwachte ik een flink kookboek, met allerlei simpele en toegankelijke recepten uit de Middeleeuwen; en dan vooral uit onze streken. Helaas vond ik het aantal recepten erg weinig en ze waren voor mij ook niet toegankelijk. Natuurlijk ben ik niet vies van wat nieuws, maar kalfstong met pruimen daar word ik op voorhand niet warm van. Ook miste ik wat smaakvolle foto’s bij de recepten en wat meer lokale (Nederlandse) recepten met een leuk verhaaltje erbij.  De schrijfstijl van het boek is prettig en er staan best wat toffe recepten in zoals uiensoep met bier 🙂 Ikzelf heb het boekje met plezier gelezen omdat het informatief erg leuk is. Om het een kookboek te noemen, dat weet ik niet.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.