Review: Sabatier Chef’s Mate


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Chef's Mate van Sabatier met 5 sterren.

The Good
  • Zeer klein
  • Goed aan kleding te bevestigen
  • Zeer scherpe punt
  • Goed schoon te houden

The Bad
  • Klein genoeg om snel kwijt te raken ;-)

Lachwekkend klein, reusachtig handig

Als pitmaster wil je natuurlijk altijd een mes voorhanden hebben. Gewoon om zo nu en dan een stukje voor jezelf af te snijden. Of om even in het vlees te kijken wanneer je twijfelt over de gaarheid. Dan wil je iets kleins dat gewoon enorm scherp is.

Unboxing

En dan is er het Sabatier Chef’s Mate zakmes. Dit wordt verkocht in een blister verpakking waar de belangrijkste informatie op staat evenals een handleiding over hoe je hem in- en uitklapt. Niets in elkaar te zetten, dus meteen beginnen met snijden.

Design

Het Sabatier Chef’s Mate is een echt heel klein mesje. Het S6 8 Cr 13 Mo V roestvrij molybdeenstalen lemmet is 65 mm lang en begint vrijwel meteen met een scherpe snede. Het lemmet is 2,8 mm dik. Daarmee krijgt het snijblad haar stevigheid. Dit is belangrijk. Je wilt niet dat jouw mes gaat vervormen tijdens het snijden. Daar krijg je ongelukken van. Het gevolg is een Rockwell (HRC) 54-58 hardheid. Het lemmet is overigens niet gesmeed maar gestanst. Bij dit soort kleinere formaten is smeden niet heel relevant voor de hardheid.

Het heft is een combinatie van fiberglas en RVS. De link met gebruik achter de grill wordt al snel duidelijk door de constructie van het heft. Klap je het mes een keer vies in, is het heft nog steeds goed hygiënisch schoon te maken. Iets dat uitzonderlijk is in dit segment.

Het mes is ook voorzien van een grote clip. Hiermee kan hij bijvoorbeeld aan een borstzakje worden bevestigd of aan de mauw van jouw shirt. Juist door het grote formaat van de clip blijft deze niet alleen goed zitten, maar mag het materiaal ook wat dikker zijn. Zoals bij mijn lederen BBQ schort.

Gebruikservaring

Het Sabatier Chef’s Mate zakmesje is klein, maar erg handig in gebruik. Het is éénhandig in- en uit te klappen, maar daar moet je wel even handigheid in krijgen. Zoals je in het filmpje zag, moet je echt even opletten dat je het mes niet meteen laat draaien wanneer je deze hebt ontgrendeld. Dan loop je het risico dat deze meteen met het scherpe lemmet jouw vinger in draait. Heb je het handigheidje eenmaal in de vingers, is er niet zo veel aan de hand.

Ik heb tijdens verschillende BBQ sessies met het mes gewerkt. Zowel om verpakkingen open te snijden als om vlees aan te snijden. Zolang het niet om al te dik vlees gaat, is dit geen enkel probleem. Denk aan een maximale dikte van een goed gevulde grillworst. Je houdt het mes immers schuin tijdens het snijden.

De stevigheid van het kleine mesje en vooral de scherpte vallen enorm op tijdens gebruik. Wat ook lekker werkt is de scherpe punt. Door het mesje in de pengreep te nemen kun je prachtige details snijden uit bijvoorbeeld een stuk paprika. Sabatier heeft het mesje hiervoor een enorm scherpe punt gegeven.

Conclusie: Sabatier Chef’s Mate

Toen ik de blister ontving twijfelde ik even aan het nut van zo’n klein mesje. Maar dit kleine mesje is inmiddels onderdeel van mijn vaste BBQ uitrusting geworden. Simpel, maar enorm slim uitgedacht, goede kwaliteit materiaalgebruik en goed schoon te houden. Dat is wat ik van een zakmes voor een chef verwacht en krijg.

Beschikbaarheid

Wij vonden de Sabatier Chef’s Mate bij Homeij.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.