Review: Suncraft Koksmes Senzo Wood 1012-03, 21CM (Gyuto)

Deze keukengadget is voor de echte samoerai! Een Japans koksmes dat behoort tot de top van Gyuto’s in de keuken. Veel gebruikt in de professionele keuken en natuurlijk thuis in de keuken van Justforkoks.nl Suncraft Suncraft, de naam en het logo ademt Japan. Maar dit ninja merk heeft een lange reis gemaakt naar de Franse […]

Deze keukengadget is voor de echte samoerai! Een Japans koksmes dat behoort tot de top van Gyuto’s in de keuken. Veel gebruikt in de professionele keuken en natuurlijk thuis in de keuken van Justforkoks.nl

Suncraft

Suncraft, de naam en het logo ademt Japan. Maar dit ninja merk heeft een lange reis gemaakt naar de Franse keuken. De Japanners brengen de ambachtelijke technieken, die al duizenden jaren de beste messen creëren, naar het Europese koken. Met een Aziatische look, feel en techniek die zo verfijnt is dat je blijft staren naar dit mes!

Design

Hiiijaaa! Dit prachtige mes illustreert niet alleen de Japanse scherpte, maar ook het design. Het is werkelijk een lust voor het oog. Het mes is zo prachtig versierd met de verschillende patronen reliëf, de bloemen,  maar ook het merk lettertype “Suncraft” en de letters “Senzo” staan mooi op het staal. Het handvat met de twee kleuren hout maakt het helemaal af.

Gyuto is de term voor het soort koksmes. Letterlijk vertaald als ‘koe zwaard’ en is de Japanse interpretatie van het mes van een Europese chef-kok. Het eerste wat je opvalt is het ontwerp van dit Gyuto mes: de bloem van het Damascus patroon is gewoon prachtig. Het ademt Azië en je voelt je al snel een Oosterse zwaardmeester met dit mooie koksmes.  De brede basis , aflopend naar het uiterste punt biedt een gebogen lemmet waardoor de traditionele Franse manier van snijden op het comfortabel uitgevoerd kan worden.

Het materiaal

De Senzo Collectiie messen zijn opgebouwd uit twee delen. De kernlaag bestaat uit 17 lagen staal, die gemaakt is gemaakt van VG-10 Damascus roestvrijstaal. Dit materiaal is super populair voor koksmessen omdat ze extra lang scherp blijven. De overige 16 lagen (aan elke kant van de kern) zijn afwisselend van hard en zacht koolstof en zorgen voor extra stevigheid, zodat het mes niet snel zal breken. Het Senzo mes is gehard tot 61 Rockwell. ( Hardness Rockwell C-schaal)

Het handvat is gemaakt van Cocobolo en Pakkahout. Cocobolo is een tropisch hardhout uit Centraal America, van het soort genus Dalbergia- dat je het maar weet-. Het Pakkahout wordt voornamelijk gebruikt voor mesheften. Het is ebbenhout dat versterkt wordt met synthetisch materiaal. Zo kan het materiaal het comfort en de looks van het hout behouden, maar tegelijkertijd is het ook bestand tegen het keukengebruik.

Het mes is op een bijzondere manier verstevigd. De lagen staal zijn toegevoegd door het koud te smeden, waardoor het mes dikker dan normaal blanco (4mm) wordt. Het is geslagen en comprimeert met 3000 pond per sq. door een machine(Het is de druk uitgeoefend door één pound-force op één vierkante inch). Als laatste is de druk opnieuw toegebracht met een speciale mal, die de Tsuchime mal wordt genoemd.

Deze mal en de eerdere behandelingen resulteert in een mes met zowel een zeer dichte (hard) en adembenemend scherpte.  Als laatste bewerking wordt er machinaal gehamerd. Dit geeft ten eerste een ambachtelijke look, zonder dat het echt met de hand moet en daarnaast geven de deukjes en kuiltjes op het bovenste gedeelte van het mes voor minder ‘kleef aan.’ Vettige of zetmeelrijke voedingsmiddelen blijven dus minder plakken aan je mes..

Het gebruik

De Suncraft Senzo is een veelzijdig mes en ik gebruik het voor een breed scala van taken in de keuken. Het is het perfecte mes voor snijden en hakken van vlees en vis of voor het in blokjes snijden van groenten. Dit koksmes is ook geschikt voor het snijwerk van fruit, brood, kazen, en nog veel meer. Dankzij het duurzame materiaal behoudt het mes zeer lang haar scherpte. Het mes schijnt zeer eenvoudig te slijpen te zijn, maar de details daarover ontbreken mij als niet meester messenslijper.

De Specificaties

De kenmerken van de Suncraft Senzo Wood Koksmes/ Gyuto 1012-03, 21cm:

  • Lemmet: 21cm
  • Soort mes: Japans Mes
  • Soort mes: Koksmes
  • Vaatwasserbestendig: Nee
  • EAN code: 4971884083327
  • Merk: Suncraft
  • Serie: Senzo Wood
  • Materiaal handvat: Cocobolo en Pakkahout
  • Materiaal blad: Damascus roestvrij staal

 

Conclusie  Suncraft Koksmes Senzo Wood

Het Suncraft koksmes Senzo Wood is een prachtstukje mes in je keuken. Het fabrieksproces, met alle staalsoorten en fabricage wijze is alleen al een stukje Japanse kunstgeschiedenis op het aanrecht. Daarnaast snijdt het koksmes met uiterst gemak en precies en behoudt het een groot comfort tijdens het snijden. Het verschil alleen al met koksmessen uit het wat lagere segment (messen tot 40,- euro, die ik overigens voorheen gebruikte) is bizar. Het mes is vlijmscherp en snijdt met grootste gemak door alles wat ik in de keuken kon vinden. De garantie dat dit mes vele jaren langer scherper blijft dan zijn concurrenten kan ik niet garanderen, enkel maar ervaren. De looks van dit mes zijn adembenemend en met recht het mooiste mes uit mijn collectie. Het patroon, de houtsoorten, het reliëf en de details zijn schitterend. Voor alle koks en liefhebbers met een duit op zak kan ik alleen maar dit mes aanbevelen, al is het maar om de samoerai in je los te maken 😉

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.