Review: Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 (Frituurpan)


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de FR8040 van Tefal met 4.5 sterren.

The Good
  • Veel aandacht voor veiligheid
  • Erg mooi ontwerp
  • Erg goed schoon te houden

The Bad

Toen ik mijn eerste frituurpan kocht, was dit een Tefal. De eerste Oleoclean. Hij was te groot, te lomp en zeker niet gemakkelijk schoon te houden. De Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 laat ongeveer 10 jaar evolutie zien en maakt me blij. Unboxing De Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 zit vrijwel compleet geassembleerd […]

Toen ik mijn eerste frituurpan kocht, was dit een Tefal. De eerste Oleoclean. Hij was te groot, te lomp en zeker niet gemakkelijk schoon te houden. De Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 laat ongeveer 10 jaar evolutie zien en maakt me blij.

Unboxing

De Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 zit vrijwel compleet geassembleerd in de doos. De vetopvangbak zit er al in, net als de frituurmand. Alleen de documentatie ligt nog los in de doos.

Design

De Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 zoekt de grens tussen een frituurpan voor de horeca en een frituurpan voor in de thuiskeuken. Dit doet Tefal door vooral niet teveel te letten op de Gastronorm standaarden, maar lekker met mooie ronde vormen te werken. De opvangbak is lekker opvallend blauw en waar we RVS zien, is dit keurig geborsteld. Handvatten en pootjes zijn van zwart plastic.

Belangrijk

De Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 is een frituurpan voor maximaal 3,5 liter frituurvet. Doe er niet meer in. Dat past niet in het reservoir, dus dan krijg je een overstroming. In de Nederlandse supermarkten zien we vooral verpakkingen van 2 en 3 liter. Pak die van 3 liter. Dan zit je het dichtst op wat deze Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 aan kan.

Veiligheid voorop

Wanneer ik de Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 probeer aan te zetten, valt me al snel op hoe ontzettend veel aandacht er is geweest voor elektronische veiligheid. Frituren doe je met vet om hogere temperaturen te halen dan met water nodig zijn. En heel heet vet is heel gevaarlijk, net als het op temperatuur brengen van dit vet.

Daar begint het verhaal over veiligheid al. Er zijn sensoren die meten of het verwarmingselement wel in het vet ligt. Zo niet, zal een zekering uitslaan. Die kun je met een pin overigens weer terug op haar plek duwen.

In de sleuf van de verwarmingsunit zit nog een schakelaar verborgen. Deze detecteert of je de machine goed in elkaar hebt zitten. Zo niet, geen stroom. Dan is er nog een algemene aan/uit schakelaar aan de linker kant en is er een aan/uit schakelaar verwerkt in de temperatuurschakelaar.

Werking

Heb je hem aan, is de werking éénvoudig. Met de schakelaar kies je een temperatuur tot 200 graden Celsius. Wanneer het lampje brandt, is hij aan het verwarmen. Is het lampje uit, is het vet op temperatuur.

Stel, je gaat friet op 180 graden bakken. Dan zet je de schakelaar dus op 180-graden en wacht je tot het oranje lampje uit gaat. Op dat moment laat je het mandje met friet in het vet zakken. Het lampje zal meteen gaan branden omdat de friet veel kouder is en dus de vettemperatuur snel laat zakken. Het lampje gaat dan weer aan totdat het vet terug is op temperatuur.

Om je te helpen het frituren te timen, maak je natuurlijk gebruik van de gegevens op de verpakking op het product. Daar lees je bij welke temperatuur met welke maximale hoeveelheid en hoe lang het product in het vet mag. Op de Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 zit nu ook een minutentimer. Deze kun je als hulpmiddel gebruiken. Het display is zelfs iets verlicht. Handig.

In de deksel zit een vetfilter van metaal. Ten opzichte van mijn eerste Oleoclean mis ik wel het koolstoffilter. Dit zorgde er voor dat je het vet ook minder goed rook in de keuken. Zou een mooie toevoeging zijn in een volgende versie.

Oleoclean

Het belangrijkste is de Oleoclean functie van de Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040. Dit is een filtratiesysteem dat in de RSV vetpan is verwerkt. Met de grote schakelaar aan de voorkant, kun je het ventiel onder het filter openen. Hierna kan het gefilterde vet doorstromen naar de vetopvanglade onderin de frituurpan. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld paneermeel keer op keer blijft verhitten in het frituurvet. Het vet gaat dus langer mee en blijft ook langer gezond. Belangrijk!

Let wel, ga geen gekruide spullen frituren. Kruiden zijn te klein voor het filter. Kruiden zullen het frituurvet dus wel sneller laten verouderen en worden omgezet in stoffen die minder prettig zijn voor het lichaam.

Wanneer het vet in de lade zit, is deze veel beter beschermd tegen knoeien wanneer je de pan verplaatst. Je moet er wel aan denken het vet flink te laten koelen. Minimaal een half uur. Anders smelt de bak weg ;-).

Schoonmaken

Op het verwarmingselement na, gaan alle onderdelen van de Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 gewoon in de vaatwasser. Ideaal! Het verwarmingselement borstel ik onder een stromende kraan warm water af. Weinig aan te doen.

Let alleen wel op het handvat van het frituurmandje. Hier gaat in de vaatwasser water in staan. Dat druppelt lang, heel lang na. Hier kan het ontwerp van Tefal nog verbeterd worden. Of ik doe iets dat eigenlijk niet mag ;-).

Maar Arjan, jij bent toch een fan van heteluchtfrituren!?

Familie en vrienden weten het. Vanaf de eerste AirFryer omarm ik het frituren in hete lucht. Zowel met de machines van Philips als van Tefal. Beiden met hun voor- en nadelen. Dus waarom ben uitgerekend ik happy met deze frituurpan?

Simpel. Er zijn gewoon dingen die je niet goed kunt bakken in de hete lucht. En dan loop ook ik te klooien met een pannetje vol vet op het fornuis. Vet dat bovendien weer sneller kan worden weggegooid en dat een behoorlijk veiligheidsrisico vormt.

Dus ja, voor mijn eigengemaakte kipnuggets, mijn eigen oliebollen etc gebruik ik met alle plezier een frituurpan met echt vet. Zeker nu ik aan de Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 gewend ben.

Conclusie

Bakken in frituurvet lijkt iets van de 90’s, maar het is nog steeds de ultieme methode om kroketten krokant te krijgen en frikadellen op temperatuur zonder dat ze uit elkaar scheuren. En als je dan toch gaat frituren, doe het dan met een machine die goed doordacht is op gebruiksgemak (lees: schoonmaak) en veiligheid. De Tefal Oleoclean Inox & Design FR8040 is een zegen in mijn keuken.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.