Review : The Bastard Urban Large versie 2020


Roy Christiani beoordeelde namens JustForkoks de Bastard Urban Large Complete van Bastard met 5 sterren.

The Good
 • Mooi design
 • Compleet geleverd
 • Goede kwaliteit keramiek
 • Groot formaat grill

The Bad
 • Nieuwe scharnier kan nog iets worden verbeterd

De nieuwe Bastard Urban Large 2020! Beter en slimmer, maar nog steeds net zo mooi. Bastard heeft in het verleden al meer dan eens bewezen dat ze weten hoe je een kick-ass kamado maakt. Dat de Bastard Urban met zijn mat zwarte uiterlijk een echte eyecather is die niet alleen functioneel maar ook nog eens […]

De nieuwe Bastard Urban Large 2020! Beter en slimmer, maar nog steeds net zo mooi.

Bastard heeft in het verleden al meer dan eens bewezen dat ze weten hoe je een kick-ass kamado maakt. Dat de Bastard Urban met zijn mat zwarte uiterlijk een echte eyecather is die niet alleen functioneel maar ook nog eens heel mooi is zal voor de meeste van jullie dan ook geen nieuws zijn. Dat bekend natuurlijk niet dat er niets te melden valt want ze hebben bij Bastard afgelopen jaar absoluut niet stil gezeten…

 

 

Het vertrouwde design van de Bastard Urban is gebleven

Net als voorgaande jaren is de Bastard Urban aan de buitenkant voorzien van de matte zwarte coating. Nu hebben we het er in een eerdere review al eens over gehad maar wij vinden dit één van de mooiste kamado’s op de markt. Zelfs mijn vrouw vindt het een aanwinst in de tuin. En geloof me als het op BBQ’s aankomend is mijn vrouw niet snel enthousiast. Nu dus wel en wij snappen maar al te goed waarom.

De Bastard Urban serie was dus al een pareltje als het op het design aankomt. Wat ons betreft moet je hier dan ook niet veel aan willen veranderen. Gelukkig denken ze daar bij Bastard net zo over want het design van de Bastard Urban Large is aan de buitenkant nagenoeg hetzelfde gebleven. Grote optische veranderingen buiten de nieuwe precision top zijn er dan ook niet echt te vinden. Wel hebben ze aan de binnenkant een aantal verbeteringen aangebracht. Zo hebben ze o.a. het vilt vervangen voor Infinity Gasket, zijn de Plate Setters gecoat, is de Ash Lifter aangepast en is het scharnier systeem verbeterd.

Infinity Gasket

Te beginnen met de Infinity Gasket. Voor de mensen die nog niet bekend zijn met Infinty Gasket hieronder een korte uitleg. De meeste kamado’s zijn standaard uitgerust met vilt. Het vilt is voornamelijk bedoeld om de kamado luchtdicht te maken. Helaas wordt het vilt in veel gevallen na verloop van tijd slechter en zal je deze na circa 40 keer moeten vervangen. Doe je dit niet dan heb je kans dat er warmte ontsnapt uit je kamado. Dit wil je natuurlijk niet dus wij adviseren om je vilt op tijd te vervangen. Nu heb je daar natuurlijk niet altijd zin in dus bij Bastard hebben ze daar iets op gevonden; Infinity Gasket.

Infinity Gasket is gemaakt van Fiberglass en zorgt voor een nog betere afsluiting. Daarnaast is Infinity Gasket makkelijker schoon te maken en belangrijker nog aanzienlijk slijtvaster (ten opzichte van standaard vilt) aldus Bastard. Of dit ook echt zo is daar moeten we nog achter komen. Wat we na 12 keer gebruik wel hebben gezien is dat er nog geen verval zichtbaar is. Het lijkt er dus op dat de Infity Gasket aanzienlijk langer mee zal gaan.

Platte setter

De Plate Setter (hitteschild) is bij het 2020 model voorzien van een zwarte coating. Voordeel hiervan is dat vet en etensresten minder snel in je Platte Setter zal gaan trekken. Nu gebruiken wij vanaf dag één al twee lekbakken van Bastard waardoor we dit probleem in eerste instantie al niet hebben maar mocht je deze lekbakken niet hebben dan biedt de coating uitkomst.  Kleine tip, doe je ook nog aluminiumfolie in je lekbakken dan ben je helemaal snel klaar en blijven je lekbakken ook nog eens mooi schoon.

De gietijzeren Precision Top

Een grote verbetering die ze bij Bastard hebben doorgevoerd is de nieuwe Precision Top. Waar in het verleden nog wel eens wat valse lucht via de Precision Top de kamado binnen kwam (wat overigens makkelijk te verhelpen is door je top te seasonen) is dit bij het 2020 model verleden tijd. Vanaf dag één hadden wij dan geen enkel probleem met eventuele valse lucht en dat nog zonder te seasonen.

Nu is seasonen (als je niet weet wat dit is check vooral even deze link) voor het goed afsluiten op zich niet nodig maar toch hebben we dit na een aantal keer gebruik wel gedaan. Bijkomend voordeel is namelijk dat de Precion Top (die gemaakt is van gietijzer) door het seasonen  minder gevoelig is voor roest. Wij willen je dan ook adviseren om dit zeker even te doen aangezien het de levensduur van je Precision Top ten goede komt.

Het scharnier

Ook het scharnier van het 2020 model is aangepast. Het nieuwe model moet er volgens Bastard voor zorgen dat je met nog minder kracht de kamado eenvoudig kunt openen. Je zou zelfs in staat moeten zijn om het bovenste gedeelte van de kamado half op te laten staan. Vraag is natuurlijk is dit echt zo?

Het antwoord daarop is ja…..en nee. We merken inderdaad dat de Bastard aanzienlijk makkelijker opengaat dan menig concurrent. Op dit vlak maakt Bastard de belofte meer dan waar. Kijken we echter naar de mogelijkheid om de Bastard half open te laten staan, dan zien we dat de  eerste stappen zijn gezet. Feilloos werkt dit echter nog niet. Dit komt voornamelijk omdat het zoeken is naar de juiste hoek. Het is simpelweg niet mogelijk om de deksel in iedere gewenste hoek open te laten staan. Het is dan ook een verbetering ten opzichte van de voorgaande editie maar er is nog wat ruimte voor verbetering.

Andere kleine verbeteringen

Maar dat is nog niet alles. Naast het verbeterde scharnier, de gecoate Platte Setters en de nieuwe Precision Top zijn er nog een aantal verbeteringen. Zo is de Ash Lifter verbeterd (deze had een onhandige opening aan de voorkant) en is het rvs-rooster wat standaard wordt meegeleverd nog dikker gemaakt (7 mm om precies te zijn).

Op de Ash Lifter willen we nog wel even terugkomen. Want de combinatie van Ash Lifter en Charcoal basket lijkt niet zo spannend maar heeft wel degelijk een grote meerwaarde. We zijn dan ook nog geen kamado’s tegengekomen waarbij het schoonmaken zo eenvoudig is. Het is slechts een kwestie van even de Charcoal Basket schudden, Ash Lifter leeggooien en je bent klaar om te gaan.

Unboxing the Bastard Urban Large

Natuurlijk vertellen we je ook nog even wat je allemaal in de enorme doos kunt vinden (en trust me, als ik zeg groot dan bedoel ik ook groot). Zo vind je in de doos natuurlijk de dome, benodigdheden voor het onderstel en de voorkorf + vuurring. Maar dat is gelukkig nog niet alles want bij Bastard leveren ze de kamado standaard al heel erg compleet. Zo worden Ash Lifter, Plate Setters en Charcoal Basket (ook wel kolen mand genoemd:) standaard meegeleverd. Je kan dus eigenlijk meteen beginnen en dat is best lekker want bij sommige merken moet je nog het één en ander aanschaffen wil je echt optimaal gebruik maken van je kamado.

Hieronder in het kort nog even de inhoud van de doos:

 • Plate setter
 • Charcoal basket van rvs
 • Ash lifter
 • Zijtafels (2x)
 • Handvat
 • Gietijzeren precion top
 • Keramische vuurkorf en vuurring
 • Extra dik (7 mm) rvs-grillrooster (doorsnede: 49 cm)
 • Onderstel (inclusief bouten, wielen, moeren etc.)

Maar goed met je alleen je spullen komt je er niet. De kamado moet tenslotte nog wel even in elkaar gezet worden. Nu zeggen we even maar in dit geval ben je toch zo’n 50 tot 60 minuten bezig. Niet erg natuurlijk maar hou er even rekening mee dat je dus niet meteen kan starten zodra je bastard binnen is. Overigens is dit bijna bij alle kamado’s het geval dus troost je met de gedachten dat je dit bij bijna iedere kamado tegen zal komen. Ons advies; pak er een lekker drankje bij, zet een goed muziekje op en voor je het weet zit je kamado in elkaar.

Wat kun je verder nog verwachten van de Bastard Urban 2020

Eigenlijk heel simpel. Precies wat je van Bastard gewend bent. Een dome van cordieriet keramiek, 20 jaar garantie, een oogverblindend design en een mooi zwart onderstel.

Accessoires

Inmiddels heeft Bastard een heel arsenaal aan accessoires uitgebracht en aangezien we toch aan het reviewen waren hebben we er meteen een aantal onder de loep genomen. We hebben de beste accessoires (die je wat ons betreft eigenlijk niet mag missen) voor je op een rijtje gezet:

Cast Iron grid – half moon

Nu hoor ik je misschien denken, een Cast Iron rooster wat moet ik daarmee? Er zit toch een rooster bij? Dat klopt helemaal maar ben je echt op zoek naar die mooie bruine grill streepjes op je entrecote, bavette of hamburger? Dan is de gietijzeren Cast Iron Grid een echte must.  Let wel op! Wil je namelijk lang plezier hebben van je Cast Iron Grid dan adviseren we deze goed te onderhouden. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Check dan de site van Bastard die dit je haarfijn uitleggen.

Cast Iron Grill

Drip Pan

Eerder hadden we het al over het gebruik van lekbakken (Drip Pan zoals ze dat bij Bastard zo mooi noemen). Hou je dus niet van viezigheid op je kamado, heb je een hekel aan afwassen of zijn vlekken op je Platte Setter voor jouw een no-go dan is het aanschaffen van twee Drip Pan’s zeker de moeite waard. Het is dus even investeren (€ 29,79 om precies te zijn) maar dan ben je in ieder geval verzekerd van een schone Platte Setter.

Bastard Drip Pan

Bastard Pizza Stone Large

Ben je gek op pizza? Dan is de Bastard Pizza Stone Large zeker jouw ding. De pizza steen die gemaakt is van cordieriet keramiek is specifiek geschikt om te bakken op hoge temperaturen (iets wat je zeker gaat doen als je pizza gaat bakken). Let wel op, gebruik je pizza steen altijd in combinatie met de Plate Setter want anders is de onderkant van je pizza binnen no-time verbrand. Je koopt de Bastard Pizza Stone Large voor € 39,95 rechtstreeks bij Bastard.

Kolen

Kolen je kunt er een boek over schrijven. Nu gaan we dat niet doen maar toch staan we even stil bij de kolen die we hebben gebruikt tijdens de review. Nu denk je misschien, kolen? Hoezo is dat belangrijk maar geloof pas als je echt slechte kolen te pakken hebt weet je hoe belangrijk dit is. Waar je naar zoekt zijn in ieder geval grote stukken  houtskool (en nooit briketten). Gruis en kleine stukken houtskool kunnen je kamado namelijk snel verstoppen waardoor het halen van hoge temperaturen lastig wordt. Daarnaast zijn kleine stukje snel opgebrand en is tussentijds bijvullen onvermijdelijk (en geloof me dat wil je niet).

We gebruikte tijdens onze eerste sessie de Marabu Cuba kolen van Bastard. Zoals op de foto goed te zien is zitten er onze zak voornamelijk grote stukken houtskool. Nu staat er op de zak mooi omschreven long lasting Charcoal maar in ons geval was dit ook echt zo. Zelfs na een paar uur de Bastard flink te hebben opgestookt zat er nog leven in de houtskool. Nu moet je soms een beetje geluk hebben aangezien sommige vervoerders niet altijd even voorzichtig omgaan met zakken houtskool maar in ons geval waren we absoluut tevreden over de grote en kwaliteit van de kolen.

Kolen van Bastard

What’s on the Bastard

Het zal jullie niet verbazen maar de redactie van JustForKoks is gek op koken (en eten natuurlijk). Nu zijn we natuurlijk geen sterren koks maar toch vinden we het leuk om zo nu en dan eens wat te proberen. Zo vonden we onlangs een recept voor Moink Hamburgers op BBQ-junkie.nl. Nieuwsgierig als we zijn wilde we dit natuurlijk proberen dus binnen no-time belde we ons vrienden van Beef & Steek die ons voorzagen van de benodigde ingrediënten.

Zo stuurde ze ons o.a.:

Moink Hamburgers op de Bastard Urban

Het zal je niet verbazen maar het resultaat was goddelijk. Niet zozeer omdat wij nu zulke enorm getalenteerde koks zijn maar vooral omdat we ons strikt hebben gehouden aan het recept ; ). Wil je nu ook eens een keer deze goddelijke Moink Hamburgers proberen. Ga dan naar BBQ Junkie voor het recept.

Moink Hamburgers

Dan de prijs

Met een verkoopprijs van € 1.349,- is de Bastard Urban Large Complete zeker niet de goedkoopste kamado op de markt. Tuurlijk er zijn concurrenten die goedkoper zijn maar als we kijken naar de prijs/kwaliteit en daarnaast meerekenen dat de Bastard Urban Large (in tegenstelling tot sommige concurrenten) heel compleet geleverd wordt vinden wij het bedrag van € … meer dan te rechtvaardigen. Ben je dus opzoek naar een wat grotere kamado in de prijsklasse € 1.000, – € 1.500,- dan staat wat ons betreft de Bastard Urban Large boven aan het lijstje.

The final verdict

Dan nu de conclusie. Bastard heeft met de Urban 2020 Large echt weer een pareltje op de markt gebracht. De slimme verbeteringen het voortzetten van het design en de goede prijs/kwaliteit verhouding maken van de Bastard Urban Large een echte musthave. Heb je al een Bastard Urban en overweeg je om over te stappen dan zou ik toch nog een aantal jaar wachten. De Bastard Urban 2019 was tenslotte al een enorme goede kamado. De verschillen ten opzichte van het 2019 model zijn dan ook niet zo groot dat een bedrag van € 1.349,- te verantwoorden is. Wil je toch profiteren van de benefits van Infinity Gasket maar wil je niet meteen een nieuwe Bastard kopen. Niet getreurd. Het Infinity Gasket is op los verkrijgbaar op Bastard.nl

En dan het eindoordeel. We belonen de Bastard met een hele dikke vette gouden plak!

BBQ Verkiezing van het jaar

Alle BBQ die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De Bastard Urban Large is met zijn gouden plak één van de grote kanshebbers in de categorie BBQ boven de € 1.000,- . Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2020 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.