Review: Weber Genesis II E-410 GBS Black


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Genesis II van Weber met 4.5 sterren.

The Good
  • Enorm stoere uitstraling
  • Open behuizing
  • Dubbelwandige kap
  • GBS systeem
  • GS4 Systeem
  • iGrill 3 in te bouwen
  • Erg goede controle over de temperatuur

The Bad
  • Qua schoonmaakgemak is Weber goed op weg, maar is nog veel ruimte voor verbetering

We naderen het einde van onze reeks BBQ reviews voor DeBesteBBQ.nl. Zo ook voor Weber waar we na de Spirit en Spirit II het pronkstuk onder de gasbarbecues reviewen. De Weber Genesis II E-410 GBS. Unboxing Van Weber ontvingen we één van de grootste en zwaarste dozen uit de test van dit jaar. Dat is […]

We naderen het einde van onze reeks BBQ reviews voor DeBesteBBQ.nl. Zo ook voor Weber waar we na de Spirit en Spirit II het pronkstuk onder de gasbarbecues reviewen. De Weber Genesis II E-410 GBS.

Unboxing

Van Weber ontvingen we één van de grootste en zwaarste dozen uit de test van dit jaar. Dat is maar goed ook, want het is ook de op één na duurste. Met zo’n enorme doos krijg je meteen het gevoel dat je ook echt iets krijgt voor het geld. Let wel, het is niet alleen een doos die je met twee man moet tillen. Het is ook een BBQ die je echt met twee man moet opbouwen. Dus zorg dat je wat goed vlees klaar hebt liggen om jouw hulpje te bedanken ;-).

Design

Mannelijker dan dit wordt het niet meer. In ieder geval niet dit jaar. De Weber Genesis II E-410 GBS heeft niet alleen een stoer RVS handvat, maar de klep is met glanzend metalen banden afgewerkt met dikke glanzende schroeven erop en dat steekt prachtig af op de porselein geëmailleerde kap. En daar zit natuurlijk een prachtige, stoere thermometer op die ook weer tot in perfectie is gepoetst. Leuk detail, dit is de enige uitvoering die ook met een rode kap te koop is.

De Weber Genesis II E-410 GBS heeft een open design. Dus geen handig gesloten kastje, maar in de praktijk is dat misschien niets iets dat je zou missen. De meeste BBQ’s met kast eronder hebben namelijk geen schappen en dat heb je nu wel. Bovendien is het bovenste schap een rooster en het onderste bestaat uit metalen plankjes. Met een doekje erover heb je ze weer schoon. Voor mij al snel dé plek om schalen met Beef & Steak vlees en andere lekkernijen te hebben liggen die ik op de gril ga leggen.

Voor GBS accessoires gebruik ik deze opslagruimte niet. Die moeten schoon blijven, maar ik ben ook veel te bang dat ze gaan krassen. Ik ben er dus een beetje voorzichtig mee.

Om de gasfles uit het zicht te houden, levert Weber twee grote platen mee waarachter je de gasfles kunt verbergen. Maar… die zijn niet groot genoeg om een BeNeGas Gaslight fles te verhullen. Hoewel die wel op het rek passen, zijn ze gewoon te groot.

De Weber Genesis II E-410 GBS beschikt niet over inklapbare zijtafeltjes en in deze uitvoering ook niet over een zijbrander. Wat dat betreft lijkt Weber echt de focus op haar GBS systeem te leggen in haar BBQ’s. Mis ik een zijbrander? Niet echt. Ik leg wel een gietijzeren pan op het rooster.

Het GBS Systeem

Wat Weber enorm goed doet, is de invoering van het GBS accessoire systeem. Dit is het ronde deel in het rooster dat je kunt verwijderen. Wanneer dit uit de BBQ is gehaald, kun je hier accessoires zoals een wokpan, een pizzaplaat etc in leggen.

En dit is precies waarom ik een zijbrander niet meteen mis in het ontwerp van deze BBQ. Met het GBS systeem kun je ook gewoon een extra pan plaatsen en dan kun je nog redelijk precies werken met de branders. Bovendien gebruik je de hete lucht onder de kap ook nog eens waardoor je minder warmte verspilt. Tenzij je natuurlijk alleen iets in de pan gaat maken… Hoe dan ook, de flexibiliteit van het GBS systeem is echt ideaal.

iGrill 3 Ready

Laten we meteen even een vooroordeel wegnemen. De iGrill 3 is niet zo zeer de opvolger van de iGrill 2. De iGrill 2 is een mobiele oplossing die op iedere BBQ gebruikt kan worden en ook een display heeft. De iGrill 3 is een weerbestendige inbouwoplossing. Daarbij mist helaas het display, maar heb je hem wel altijd paraat. Heb je dus alleen een Weber iGrill 3 ready BBQ, is de iGrill 3 een logische aanschaf.

De iGrill 3 is relatief simpel achteraf in te bouwen in de Weber Genesis II E-410 GBS. Let wel, je haalt functioneel gezien niet het maximale uit de iGrill 3 wanneer je de Weber Genesis II E-410 GBS in huis hebt gehaald. Je moet dan de Weber Genesis II LX series in huis halen. Dan kun je onder anderen de knopverlichting regelen.

GS4

De Weber Genesis II E-410 GBS is een GS4 High Performance BBQ van Weber. Dat wil zeggen dat je standaard een elektronische ontsteker van Quickliter krijgt meegeleverd. Niet moeilijk doen met piëzo ontstekers, maar snel en gemakkelijk de vlam in de BBQ.

Daarnaast liggen er nieuwe, taps toelopende, branders in de BBQ. Hierdoor wordt de gasdruk in de buis beter verdeelt. Hierdoor krijg je voor en achter dezelfde temperatuur van de branders. De branders zijn ook van speciale luchtfilters voorzien die insecten uit de branders moeten weren.

Het derde element van GS4 zijn de flavorizer bars. Deze houden vleesvetten langer boven de branders waardoor ze meer tijd krijgen om te verdampen. Deze dampen slaan weer terug op het vlees waardoor je die typische grillsmaak krijgt die je meet bij kolen dan gas verwacht. Deze flavorizer bars zorgen er ook voor dat we nauwelijks steekvlammen zien tijdens het grillen. En dat is erg prettig omdat verbrand vet echt niet gezond is. De flavorizer bars zijn geëmailleerd waardoor ze in een heet sopje erg snel schoon te maken zijn. Het vet valt tenslotte omlaag in een vetbakje waarvoor Weber aluminium inlays verkoopt.

Tenslotte heeft Weber binnen GS4 het vetopvangsysteem verbeterd. Zo krijg je nu een geëmailleerde plaat die het vet naar beneden geleidt. Een plaat met emaillen is zeer gemakkelijk schoon te maken, dus dat is echt een uitkomst.

Veiligheid

Qua veiligheid hebben we weinig te klagen over de Weber Genesis II. Het enige waar je even voor moet uitkijken is de gleuf aan de achterkant waar de hete lucht uit komt. Plaats de Weber Genesis II E-410 GBS niet te dicht op een schutting of struik, dat kan flink mis gaan. Verder worden alleen de kap en de bak heet. De test van de BB blijft netjes koel zoals je op de warmtebeelden van onze Cat 61 smartphone met Flir camera kunt zien.

Schoonmaakgemak

Eerlijk is eerlijk, de Weber Genesis II E-410 GBS valt op heel veel gebieden positief op, maar niet in schoonmaak gemak. Ja, de flavorizer bars zijn geemailleerd net als de vetopvangbak onderin. Dat is fijn. Ook het gebruik van aluminium bakjes om het vet op te vangen is fijn. Die gooi je immers weg.

Het grote probleem is de gietijzeren brander bak. Deze is ruw van binnen en daarmee erg lastig schoon te maken. Weber verkoopt zelf wel veel handige tools, maar er zijn ook nog veel randjes. Nee, deze BBQ krijg je aan de binnenkant nooit echt goed schoon tenzij je er serieus tijd voor uittrekt. Maar de belangrijkste elementen zijn dus wel goed schoon te maken. Dit is echt waar Weber nog veel ruimte heeft om punten te scoren.

Echt vervelend zijn de RVS kapjes die onder de branders liggen. Vier stuks liggen erin. Deze zijn gestanst. Tijdens de afwas haalde ik bij de eerste al meteen twee vingers open. Ik heb ze bijgeslepen met de Dremel, maar een waarschuwing van mijn kant vind ik wel op zijn plaats.

Gebruikservaring

Ik heb de Weber Genesis II E-410 GBS in eerste instantie gewoon met het gezinnetje getest. Ik heb er een aantal mooie stukken vlees van Beef & Steak op gelegd waaronder de dubbeldoel biefstuk en natuurlijk de heerlijke, extra dikke hamburgers. Het zal je niet verbazen, het grillen ging me prima af. Ook een grotere bavette was met indirect grillen prima te bereiden op deze BBQ.

Ik heb de Weber Genesis II E-410 GBS ook meegenomen naar de buurtcamping hier in Nijmegen. Daar heb ik twee avonden staan grillen voor de +- 70 kampeerders. Ik begon daarbij met grillvlees dat vlot gaar was en bewoog later naar kipdijtjes met bot die gewoon 40 minuten lang indirect van hitte voorzien moesten worden. Daarbij gebruikte ik de iGrill 3 om bij te houden wanneer de kipdijfilets gaar waren. In twee dagen tijd gingen er zo’n 450 stukken vlees over de grill en geen enkel stukje werd verknald.

Weber Spirit II of Weber Genesis II

En dan komt een beetje de hamvraag. Dé vraag die we deelden met het hele testteam van de AD BBQ test waarin deze BBQ ook mee ging. Wat is interessanter, de nieuwe Weber Spirit II series of de Weber Genesis II E-410 GBS. Qua uitstraling waren we het meteen met elkaar eens. De Weber Genesis II E-410 GBS heeft alle allure om een man gelukkig te maken. Maar kijken we naar de innovaties, dan zien we deze echt allemaal ook terug in de Spirit II series… op de dubbelwandige kap na. Als drie branders qua capaciteit echt voldoende is voor jouw situatie, dan heeft de Weber Genesis II E-410 GBS een flinke concurrent aan de Spirit II series. De Spirit II series is immers veel goedkoper. Neemt niet weg dat ik de Weber Genesis II E-410 GBS qua looks echt veel beter vind. Maar dat is echt persoonlijke smaak.

Conclusie: Weber Genesis II E-410 GBS

Weber is een Amerikaan en dat zien we terug in de Weber Genesis II E-410 GBS. Het is een enorme bak spierballen die je in huis haalt. Een BBQ die prima naast een Harley Davidson of een oude Mustang kunt zetten. Een BBQ waarbij niemand meer roept de kolen te missen, want jij bent duidelijk de chef. Qua schoonmaakgemak kan het echt beter, maar verder kom je echt helemaal niets te kort bij de Weber Genesis II E-410 GBS. Behalve trendy lampjes achter de gasknoppen… als je die al echt mist. Ik niet namelijk.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.