Review: Weber Gourmet BBQ System Wok Set (en stomer)


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Gourmet BBQ System Wok Set van Weber met 4 sterren.

The Good
  • Mooi materiaalgebruik
  • Mooi design
  • Hele goede stoompan

The Bad
  • Als wok pan iets minder goed dan verwacht

Wie een wat grotere Weber BBQ in de tuin heeft staan, heeft er mogelijk een rond rooster in zitten. En dan kun je met het Weber Gourmet BBQ System (GBS) aan de slag. Wij testte de Wok Set. Unboxing De Weber Gourmet BBQ System Wok Set zit verpakt met een mooie stalen deksel en een […]

Wie een wat grotere Weber BBQ in de tuin heeft staan, heeft er mogelijk een rond rooster in zitten. En dan kun je met het Weber Gourmet BBQ System (GBS) aan de slag. Wij testte de Wok Set.

Unboxing

De Weber Gourmet BBQ System Wok Set zit verpakt met een mooie stalen deksel en een grote groentemand. Meer heb je niet nodig.

Design en gebruik

De echte wokpan is een enorme metalen schaal (meestal van plaatmateriaal gemaakt), met een zeer dunne wand die direct op het vuur ligt. De wokpan behaalt zo hele hoge temperaturen en is snel op temperatuur.

De hapjespan, is wat we hier in Nederland vaak al snel een wokpan noemen. Een pan van een veel dikker materiaal, meestal gegoten. Heeft meer tijd nodig om op temperatuur te komen en is stiekem voor lagere temperaturen gemaakt. Meestal door toepassing van anti aanbaklagen e.d.

De Weber Gourmet BBQ System Wok Set zweeft hier een beetje tussenin. De schaal is van dik en sterk gietijzer dat wel als eigenschap heeft de warmte enorm goed te verdelen, maar ook zeer lang nodig heeft om op temperatuur te komen. Dat een normale wokpan de warmte niet goed verdeeld is niet erg. Je wokt doorgaans kleinere porties en dat doe je onderin de pan. Hier moet je dus echt de hele pan eerst opstoken.

Dat opstoken van de pan duurt lang, dus kost je relatief veel brandstof. Gebruik je een gas BBQ, adviseren we om de flavorizer bars te verwijderen zodat de vlammen direct op de pan stralen. Dit scheelt al iets in de snelheid waarmee je aan de slag kunt gaan.

Deze eigenschap zet Weber in voor een tweede mogelijkheid voor deze pan. Namelijk dat je hem als steamer kunt gebruiken. En dat is wel weer heel slim.

Je plaatst dan de groentemand in de pan. Deze zweeft boven ongeveer een liter water. Deksel erop en stomen maar. Doordat de RVS deksel op de pan ligt, kan de overdruk gemakkelijk ontsnappen. Waar groenten op de BBQ normaal flink indrogen, heb je nu een heerlijk hapje groenten. Ideaal!

Schoonmaak

De wok pan is gemaakt van gietijzer. Let op, dit is niet vaatwasser bestendig. Schoonmaken in een sopje dus en daarna goed drogen. De overige delen kunnen gewoon in de vaatwasser.

Conclusie: Weber Gourmet BBQ System Wok Set

En dan is de conclusie een beetje raar. Als wok pan is de Weber Gourmet BBQ System Wok Set niet heel sterk. Waarschijnlijk kun je beter een rond exemplaar in de toko halen en eventueel het handvat afzagen.

Maar…. Als steamer is de Weber Gourmet BBQ System Wok Set echt geweldig. Zeker als niet iedere BBQ een puur vleesfeest moet zijn, geeft de Weber Gourmet BBQ System Wok Set je op deze manier heel veel nieuwe mogelijkheden.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.