Review: Zone Denmark accessoires


Rajesh beoordeelde namens JustForkoks de diverse accessoires van Zone Denmark met 3.5 sterren.

The Good
  • Design
  • Bouwkwaliteit
  • Kwaliteit afwasborstels

The Bad
  • Veel geld voor wat afwasaccessoires
  • Uiterlijk design boven praktisch gebruik (doekjes, dispensers)

Een van de belangrijkste dingen die je naast koken in je keuken doet gaat uiteraard over het schoonhouden van je keuken en vaat. Zone Denmark stuurde ons een pakket op met wat accessoires. Gezien de prijzen zet het merk duidelijk in op het hogere segment. Afwassen met premium accessoires, is dat een ding? We namen […]

Een van de belangrijkste dingen die je naast koken in je keuken doet gaat uiteraard over het schoonhouden van je keuken en vaat. Zone Denmark stuurde ons een pakket op met wat accessoires. Gezien de prijzen zet het merk duidelijk in op het hogere segment. Afwassen met premium accessoires, is dat een ding? We namen de proef op de som voor enkele maanden.

Zone Denmark is een Deens fabrikant dat stelt functionele, doordachte en hoogwaardige designobjecten voor dagelijks gebruik te maken. Deze objecten gaan over accessoires die gericht zijn op hoofdzakelijk gebruik in de woonkamer, badkamer en keuken. Check de Zone Denmark-website voor een verder idee voor wat ze precies doen.

 

Het pakket

Zone Denmark stuurde ons de volgende accessoires op:

Op het moment van schrijven zit dit pakket, wanneer we de goedkoopste aanbieders los bij elkaar optellen (via Google Shopping) op rond de 100 euro. Zone Denmark’s doelgroep is hiermee duidelijk op de consument voor het hogere segment. Het merk richt zich vooral op de ervaring en design, terwijl ook het milieubewustzijnsaspect in de gaten gehouden wordt. Dit is ook te zien aan de verpakking, welke samengesteld is uit materiaal dat voldoet aan FSC-normen en terwijl voor de grafische weergaven gebruik gemaakt is van soja-gebaseerd inkt.

 

Dishwashing set

We beginnen met de ‘Dishwashing set’. Deze bestaat uit een dispenser, een droogdoek en een afwasborstel met een basis waar alles in/op geplaatst kan worden. De container van de dispenser is van keramiek, wat het geheel aardig wat gewicht meegeeft. De basis is van een siliconenmateriaal, en het rekje waar je het doekje aan op kan hangen is van metaal met een gepoedercoate afwerking waarmee het roestvrij zou moeten blijven.

Je laat in de praktijk de dispenser altijd in de basis. Daar zit deze vrij strak in geplaatst en als je de set langs je gootsteen zet, is er ook geen reden deze te verwijderen. Het vervelende aan de dispenser is dat het vrij lastig is om een beperkte hoeveelheid zeep uit te geven, doordat de gevergde kracht om het pompje in te drukken gewoon te hoog ligt. Je krijgt er op een gegeven moment wel wat oefening in niet te veel uit het pompje te krijgen, maar het is verre van ideaal.

De kop van de borstel kan vervangen worden. Het idee is dat je na slijtage alleen de kop hoeft te vervangen. Dit zou dan de kosten besparen van een volledig nieuwe borstel (een vervangend borstelstuk kost rond de 7 euro, wat redelijk is voor deze kwaliteit borstel) plus het milieu omdat alleen de kop gemaakt zou moeten worden. Dit laatste argument kun je een discussie over voeren, omdat het aanhouden van een losse infrastructuur, de milieutechnische productiebelasting van een losse kop vs een volledige borstel (materiaalgebruik meegenomen) en alle gerelateerde transportkosten ervoor zorgen dat het verschil in milieutechnische footprint tussen een kop en een volledige borstel minimaal is.

De borstel is zeer fijn in gebruik. Het ligt goed in de hand, de borstel slijt niet snel (na een half jaar zien we pas de eerste tekenen van verwering, voor een huishouden van twee) en het afwassen zelf gaat makkelijk door de lange stijve haren. De borstel kan ook rechtop staan, mocht je hier waarde aan hechten.

De siliconen basis waar je alles na het afwassen terug in plaatst geeft het geheel overigens een lekker opgeruimde indruk, terwijl het natuurlijk makkelijk is om diverse zaken tegelijkertijd te kunnen verplaatsen. Dat je onder het ‘wasrekje’ nog wat ruimte hebt voor bijvoorbeeld een spons, is eveneens meegenomen.

 

Kitchen Cloth

De droogdoek die we bij de ‘Dishwashing Set’ krijgen is van een gewoven signatuur en van 100% katoen. Het is feitelijk eenzelfde doek als de ‘Kitchen Cloths’ die we los bij het pakket kregen. We zijn minder overtuigd van hoe bruikbaar de doekjes zijn. Als ze nieuw zijn laten ze veel stof achter op zaken die je af doet. Gebruik je ze wat langer, dan is dit weliswaar geen probleem meer, maar de absorptiecapaciteit is eveneens vrij matig. Ze zien er leuk uit en voelen erg prettig aan. Maar voor meer dan wat stof af te doen zouden we ze niet aanraden, zeker niet voor de prijs die een 3-pack kost.

 

Nova One Soap dispenser

‘Nova One’ is een losse serie van badkamer en woonaccessoires onder Zone Denmark en daaruit kregen we de zeepdispenser. Deze bestaat uit een plastic pomp en een pot van keramiek. De pomp is in tegenstelling tot die uit de ‘Dishwashing set’ een stuk makkelijker in te drukken, echter waren we toch gedwongen wat harder te drukken zodat de straal zeep uit de pomp daadwerkelijk volledig in onze hand terecht kwam en niet voor een flink deel direct naar beneden lekte. We merken verder dat de pomp die als een soort deksel over de pot geplaatst is, vrij makkelijk los komt; in de mate dat het opletten is dat je de dispenser bij het verplaatsen bij de pot vastpakt en niet aan de bovenzijde.

Zowel de pomp als de pot zijn voorzien van een soft-touch-laag die weliswaar goed aan voelt, maar er ook voor zorgt dat in de praktijk, na een paar keer gebruik de dispenser er niet fris uit ziet.

 

Diish afwasborstel

De Diish afwasborstel is vergelijkbaar met de afwasborstel die we in de ‘Dishwashing set’ kregen. Een kwalitatief zeer degelijke borstel met een zeer stevige steel.

De steel van de Diish afwasborstel is echter wat langer, zodat je wat grotere glazen zoals diepere biermokken wat makkelijker schoon kan maken, hoewel voor diepere glazen de kop in de meeste gevallen te breed is. De kop is ook niet vervangbaar.

 

Conclusie

We hebben wat mensen uit onze omgeving gevraagd wat de set zou kosten zoals we deze op de eerste foto plaatsten. Het zal geen verrassing zijn dat iedereen aardig onder de werkelijke prijs schatte. Is de set zijn prijs waard? Feit is dat we maanden na dato de meeste accessoires nog altijd in gebruik hebben. De doekjes waren we minder tevreden over, maar de rest staat nog altijd in de testkeuken als de primaire oplossing voor waar ze voor bedoeld zijn. Dit zegt op zichzelf ook wat.

De borstels zijn hun prijs gewoon waard ondanks dat ze los dik bovengemiddeld kosten. Een stevige grip, ze blijven lang goed bruikbaar en over het algemeen prettig in gebruik. De twee dispensers hebben duidelijk een hogere prijs op basis van de bouw en het uiterlijke design terwijl het praktische gebruik niet best is. De siliconen basis kunnen we positief over zijn, maar in totaal kost de ‘Dishwashing set’ waar deze deel van is wel de hoofdprijs.

Dat mag natuurlijk. Niet alles hoeft voor iedereen te zijn. We bespreken op onze zustersite GadgetGear.nl met regelmaat producten die flink hoger in de prijs zitten terwijl ze niet perse praktisch beter zijn dan alternatieven met een hoog ‘bang-for-buck’-ratio. En elektronica is verre van de enige productcategorie waarbij dit een ding is. Je kiest bij Zone Denmark duidelijk voor een stukje extra ervaring op basis van design en ‘feel’. Bovendien zou je milieubewustheid als argument kunnen zien (zij het met een context). We vinden echter wel dat bij te veel accessoires de praktische bruikbaarheid niet op het niveau is van verschillende goedkopere alternatieven, waar we uiteraard kritisch over moeten zijn.

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.