Warenkennis: Matzes

Pasen komt eraan, en dan gaat het hard. Heel hard in Enschede. Daar staat de fabriek van Hollandia Matzes. Traditioneel staan met Pasen bij heel wat gezinnen de Matzes online, maar wat is het en wat kun je ermee? Matzes, How it’s made De Matzes zijn van origine een Joods product. Hollandia Matzes bakt deze […]

Pasen komt eraan, en dan gaat het hard. Heel hard in Enschede. Daar staat de fabriek van Hollandia Matzes. Traditioneel staan met Pasen bij heel wat gezinnen de Matzes online, maar wat is het en wat kun je ermee?

Matzes, How it’s made

De Matzes zijn van origine een Joods product. Hollandia Matzes bakt deze ronde schijfjes al sinds 1933 in Enschede, waar het familiebedrijf staat. Nouja, het werd in 2004 verkocht, maar het heeft nog steeds de authentieke uitstraling. Opvallend detail, na de oorlog zijn er nog maar heel weinig Joodse medewerkers in het bedrijf. Uiteraard viel een deel van het personeel weg door de oorlog, maar daarna kwamen er niet zo veel joden meer om de ronde crackers te produceren. De collega’s van Kassa maakten bovenstaand filmpje bij het bedrijf.

Matzes en Pasen

Met Pasen kopen 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens Matzes en ik geef toe… ik behoor daar niet toe. In mijn ogen was het oubollig spul waar ik veel te jong voor ben. Ik wist dan ook niet hoe breed het assortiment inmiddels is (of hoe het smaakte).

Uit onderzoek is gebleken dat buiten Pasen om, de Nederlander vooral kaas op de Matzes legt. Tijdens Pasen is de combinatie boter en bruine suiker populair. Ik snap het wel. Het crackertje leent zich echt voor alles. De komende tijd gaan wij hier op de redactie dus flink experimenteren met Hollandia Matzes.

Meer dan het oranje pakje

De basis Matzecrackers, naturel, is eigenlijk heel… naturel. Wel krokant en stevig, maar vrijwel geen smaak. Vandaar dat ze wellicht de slogan ‘Niks is zo lekker!’ hanteren in Enschede. De naturel Matzes worden gemaakt met enkel water en fijn tarwebloem. Er zit zelfs geen zout in. Toch zijn er inmiddels een aantal varianten op de markt gekomen. Naast de verschillende formaten zijn er volkoren en spelt Matzes. Ook die smaken redelijk neutraal, maar passen beter in bepaalde diëten. Leuk detail, er zijn nu ook Matzes toastjes.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.