Warenkennis: Donuts

Niet iedereen weet het, maar de donut wijkt niet zo gek veel af van de Nederlandse oliebol. In de beginjaren werden ze dan ook oliecakes genoemd. De vorm van Donuts is compleet afkomstig uit het productieproces. Sterker nog, de oorsprong van de Donut is de Nederlandse oliebol. Onze pelgrims brachten de oliebol naar de VS. […]

Niet iedereen weet het, maar de donut wijkt niet zo gek veel af van de Nederlandse oliebol. In de beginjaren werden ze dan ook oliecakes genoemd. De vorm van Donuts is compleet afkomstig uit het productieproces.

Sterker nog, de oorsprong van de Donut is de Nederlandse oliebol. Onze pelgrims brachten de oliebol naar de VS. Daar ontdekte iemand dat ze sneller gebakken konden worden wanneer je er een gat in maakt. Het bakresultaat is veel meer gelijk.

Qua deeg zien we twee soorten in de Amerikaanse markt. Een soort dat gebruik maakt van gistdeeg, dus vergelijkbaar met de oliebol, en een soort op basis van cakebeslag. Beiden zijn ze even vet.

In deze uitzending van How It’s Made zien we eerst hoe de cake variant wordt gemaakt. Het beslag wordt in vorm direct in het frituurvet gespoten. Geportioneerd uiteraard. Daarna is het een kwestie van koelen.

De gist donuts hebben een langer traject. Eerst wordt het deeg uitgebreid voorbewerkt tot dunne laagjes en het deeg krijgt tijd om te rijzen. In het filmpje zien we ook hoe extra kaneel en water wordt toegevoegd aan het recept. Wanneer het deeg goed gevouwen is, wordt het in porties gesneden. Daarna mag het deeg verder rijzen. Tenslotte is het tijd voor het eerste oliebad.

Ook krijgen we te zien hoe de echte, gevulde donuts worden gemaakt. Het gistdeeg wordt nu tot ballen gerold en daarna geplet. Na het rijzen worden ze met een enorme injectienaald gevuld. Eigenlijk stelt het niet zo veel voor.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.