Wijnreview: Pasqua Le Collezioni Sangiovese 2016


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Pasqua Le Collezioni Sangiovese 2016 van Abels Wijnen met 4.5 sterren.

The Good
  • Vriendelijk & toegankelijk
  • Barstensvol van fruit
  • Intense kersen neus
  • Lichte tannines en percentage

The Bad
  • Geen

Ben je op zoek naar een heerlijk fruitige wijn die ook voor de beginnende wijndrinker toegankelijk is? Lees dan snel verder!

Een wijnhuis dat teruggaat naar 1925, met een druif die bekend staat als het ‘bloed van Jupiter’. Deze combinatie maakt een volbloed rode, zachte wijn. Helder rood en volfruitig. Lees hier de wijnreview van de Pasqua Le Collezioni Sangiovese: salute!

We komen steeds meer in de buurt van de feestdagen. De donkere dagen, maar warm en gezellig. Daarvoor zochten we een toegankelijke, volle rode wijn die iedereen aan de eettafel kan bekoren. Onze vrienden van Abels wijnen brachten daarom Le Collezioni Sandgiovese op. Benieuwd?! Wij ook!

Abels Wijnen

Abels wijnen, waar Abel niet staat voor de eigenaar Abel, maar voor: Altijd open, Betaalbaar, Eerlijk en Lekker! Dat is nog eens een manier om je USP’s te verstoppen in een naam! Abel is ontstaan door het verleden en de toekomst te mixen. Een reeds gesetteld familiebedrijf (Wijnhandel Bastion te Malden) met de liefde voor de online marketing van het wereldwijde web maakte van Abels Wijnen een succes. Dat zien ze in hun klantenkring en in de online bezoekers. Wist je dat zij trouwens een heel leuk blog houden, dat vol staat met handige en vooral leuke wijnweetjes?! Lees de gastblog van Maarten Nas eens, over de combinatie Wijn met Wildgerechten. Erg leerzaam en hier op onze website!

Het Wijnhuis

Pasqua Vigneti e Cantine, wat zoiets betekent als ‘de naam Paasgaarden en wijnkelders’ is een historische wijnmakerij uit Veneto die hoogwaardige Italiaanse wijnen produceert en één van de belangrijkste spelers is in de Italiaanse en internationale wijnmarkt. Een familie met passie voor het vak en een eeuwenlange geschiedenis.

 

Oké, een klein stukje de geschiedenisboeken in. Anders is die intro ook niets waard. De geschiedenis van Pasqua Vigneti e Cantine begint in 1925, toen de eerste generatie broeders van Pasqua naar Verona kwamen en een nieuw bedrijf oprichtten, dat zich toelegde op de handel in wijnen uit hun regio in Zuidoost-Italië, gelegen aan de Adriatische Zee. Een bedrijf dat zich zowel op de wijnen en de detailhandel richtte, merkte dat ze meer plezier (en wellicht profijt) vonden uit de wijnhandel, besloten om een ​​echte wijnmakerij te worden. In een paar jaar tijd, met de aankoop van nieuwe wijngaarden in het gebied rond Verona, kreeg de wijngaard al gauw een goede naam.

Tijdens de jaren 60 richtte de tweede generatie zich meer op de export en een oriëntatie op kwaliteit. Die oriëntatie mondde uit tot een innovatief onderzoekscentrum voor wijnstokken, entingstechnieken en wijngaarden. Een tiental jaren later breidde dit succes zich uit met de oprichting en de investering in een nieuw hoofdkantoor en een fabriek in San Felice, midden in het hart van de wijngaarden en hun familie.

Toen de derde generatie het bedrijf ging leiden, kreeg de internationale marktoriëntatie een piek in 2009, met de oprichting van Pasqua Usa LLC in New York. Het bedrijf verkoopt nu wijnen in 50 landen over de hele wereld!

De Druif

De druif die centraal staat in dit mooie Italiaanse bedrijf is de Sangiovese druif. De vrucht draagt de naam ‘bloed van Jupiter’ wat afkomstig lijkt aan de volle druif die bol staat van het vruchtvlees en sappen. Toch gaat verhaal helemaal terug naar 1600 waar de monniken tot voorheen de druif gewoon ‘vino’ hadden genoemd, maar door een hooggeplaatste gast gevraagd werd hoe deze mooie druif toch heette. Ik zie zo voor me hoe de monnik even diep en deftig nadacht en verhalend kwam met de naam ‘bloed van Jupiter.’ Prachtig toch?!

De druif van de Pasqua Le Collezioni Sangiovese 2016 komt uit Sicilië en wordt gebotteld in Puglia. Het wijnwalhalla en zonovergoten regio met azuurblauwe zeeën, witte stranden en kustplaatsen om bij weg te zwijmelen.

 

De Test

De Pasqua Le Collezioni Sangiovese 2016 is gebotteld in een mooie fles. Of een mooi etiket, moet ik zeggen. Een deftig, traditioneel etiket dat past bij de tradities van de familie. Met de schroefdop wordt de fles geopend een heldere, donkere, kersenrode wijn walst in mijn glas. De neus is vol van fruit, licht qua alcoholpercentage (12%) waardoor fruit overheerst. Sappig fruit. De Sanqiovese staat bekend als een sappige, rijpe druif die je terug ruikt.

De smaak bij de aandronk is vriendelijk en fruitig. Zeer lichte, subtiele tannines die je direct weer vergeet. Iets wat je ver weg als kruidig zou kunnen omschrijven blijft met een kersenachtige afdronk. De warmte van Puglia voel je terug in deze allervriendelijkste rode wijn die beginner en kenner zeer zal bekoren bij een gezellig avondmaal of een heerlijke tussentijdse borrel, waar en hoe laat dan ook.

Verkrijgbaarheid

Bent u ook nieuwsgierig geworden naar de Pasqua Le Collezioni Sangiovese 2016? Deze mooie wijn is te koop bij Abels Wijnen vanaf € 5,65! De Wijnreview van deze maand is mogelijk gemaakt door Billiet met hun prachtige glazen Chef & Sommelier Wijnglas Reveal Up Soft 40 cl. en natuurlijk de wijnkennis dankzij Wijntraining Online .

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.