Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Chenin Blanc 2016 van Bellingham met 4 sterren.
The Good
- Mooie frisse afdronk
- Versterkt een visgerecht
- Veel smaakvariatie
The Bad
Het motto van de Bellingham wijnboeren is simpel: met ferme hand en zo min mogelijk interventie van buitenaf, hun wijn maken. Proef je dat? U leest het hier, bij JFK.
Introductie
Vandaag testen we met dezelfde ferme hand deze mooie, droog fruitige witte wijn van de Zuid Afrikaanse Chenin Blanc druif. De Chenin Blanc is een witte druif die wordt gebruikt voor het maken van droge, zoete maar ook mousserende witte wijnen. Een heel algemeen druifje dus, die stad en land is afgereisd. De druif komt namelijk oorspronkelijk uit de Loirestreek, maar is succesvol door de hele wereld aangeplant. Zo komen wij ook terecht in Paarl, de Parel van Zuid Afrika. Daar waar de wijnmaker Niel Groenewald, met zijn wijnbouwkunige Stephan Joubert, de Homstead series heeft gemaakt. Een iets voordeligere variant van The Bernard Series.
Het wijnhuis
Heel lang geleden 😉 – Ik houd er van, een wijn met een leuke geschiedenis – was er eens een Hollander. Ja, ja! Het was in het jaar des heeres 1693 toen Hollander Gerrit Janz van Vuuren en zijn Franse vrouw de eerste 1000 wijnstokken op het landgoed Bellingham planten. De naam Bellingsham stond toen nog bekend als Bellinchamp (mooie velden). Vervolgens ging het van familie tot familie over tot 1943, toen Bernard en Fredagh Podlashuk de enigszins verboden boerderij kocht, de herstelling van het herenhuis, de tuinen en de wijngaarden en de pioniers van de moderne renaissance van het Bellingham Estate in Franschhoek
De druif
De 2016 vintage was één van de droogste en heetste jaren die de wijnboeren van Bellingham hebben ervaren. Na de winter volgde een droge zomer en druif oogst de ton per hectare was minder. Dit resulteerde in kleine bessen en een grote vruchtconcentratie voor de wijnen wat de Chenin Blanc 2016 bijzonder maakt. Bijzonder fris, maar zonder overheersend te zijn. Een ideale kameraad voor witvis. Minimale interventie en met ferme hand. Daar had ik het al eerder over. Persoonlijk denk ik meteen met blote voeten de vinificatie tot stand stampen, maar zo woest gaat het niet. Wel maken ze zij een natuurlijk product met zo min mogelijk ingrepen. Ouderwetse vinificatie methoden in de wijnkelder die ze weer combineren met moderne technieken om zo echt een authentiek kwaliteitsproduct neer te zetten.
Smaak
Het leuke van het ‘blind proeven’ van nieuwe wereldwijnen is dat je altijd een verrassing terugvindt in de hoeveelheid extra fruitsoorten en smaken die zijn toegevoegd. Het is ruiken, walsen en weer ruiken en dan te proberen te definiëren wat je terugvindt. Erg lastig! Zeker lastig bij de Bellingham The Homestead Old Orchard Chenin Blanc 2016. Dat komt vooral door de wat hogere zuren en de frisse tinteling die deze Chenin Blanc met zich meebrengt. Want, wat konden we proeven in deze wijn? Eerlijkheidshalve heb ik lang niet alles eruit gehaald. Achteraf herken je de geuren opeens wel, maar het maakt van het proeven een leuk kat en muisspel. Probeer dat eens thuis als je een wijnfles nog niet helemaal hebt bekeken. Ruik en probeer open minded te proeven. Schrijf je smaak en geurbeleving eens op en controleer het later van het etiket en proef daarna nog eens.
Ik schenk de wijn uit in een bijzonder glas dat ik van Billiet mag gebruiken. Dit is het Chef & Sommelier Wijnglas Open Up 32 cl. Een prachtig glas, met een verfijnde opening dat het geheel siert. Laten we eerst eens bij de kleur beginnen van de Chenin Blanc 2016. Deze is zuiver en licht, fonkelend geel van kleur. Dan de neus. De geur is fris, sterk en fruitig strak. Ik probeer fruit te definiëren. Ruik ik iets typisch Zuid-Afrikaans? Het is gissen. Ieder geval iets tropisch, een wir war. De strakheid van de neus overwint en mijn waarneming gaat verloren als ik vaker ruik. Nieuwsgierig! Proeven dan. De aandronk is geen verrassing, een wijn die heerlijk prikkelt. Een smaak van tropisch fruit, die rook ik al. Met in het middenstuk een vleugje vanille, of was dat meer geur? De smaak is pittig, wat frisse zuren, droog die aangenaam vraagt naar een volgende slok. Een hogere alcoholpercentage proef je, die tinteling. Lekker.
Nu, achteraf. Wat kunnen we terughalen? Honing, marmelade, perzik, toch die vanille. Elders lees ik mango, ananas, abrikozen en licht hout. Wat kunt u terughalen? Ik zou deze wijn omschrijven als een bovengemiddelde culinaire wijn, zeer geschikt om te combineren met witvis of vlees. Als gezellige borrelwijn is deze Bellingham ook geschikt, want deze wijn is heerlijk fruitig zonder zoet te zijn. Een sterke afdronk die het beste tot zijn recht komt bij een mooi vis- of vleesgerecht.
Verkrijgbaarheid
Bent u ook nieuwsgierig geworden naar de Bellingham Chenin Blanc 2016? Deze mooie wijn ons aangeboden door LFE en is beschikbaar bij Groupe Du Vin vanaf € 11.95. De Wijnreview van deze maand is mogelijk gemaakt door Billiet met hun prachtige glazen Chef & Sommelier Wijnglas Open Up 32 cl. Door LFE en hun heerlijke wijnen en natuurlijk de wijnkennis dankzij Wijntraining Online
Reageren