Review: Edge of Belgravia Precision Classic 4-Piece Set


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Precision Classic 4-Piece Set van Edge of Belgravia met 3.5 sterren.

The Good
  • Het design trekt echt de aandacht in de keuken
  • Bijzondere snijervaring
  • Gemakkelijk schoon te houden
  • Heerlijk officemes

The Bad
  • Debames is alleen geschikt voor rechtshandigen
  • Debames is een mes waar je echt mee moet leren snijden
  • Koksmes is wat kort
  • Broodmes is zeer kort

Met de Precision Classic 4-Piece Set koop je vier mooie Edge of Belgravia messen voor weinig, maar de set weet geen indruk te maken.

Afgelopen jaar werd Edge of Belgravia ineens hot. Het Londense merk voor design messen wist een heel bijzonder mes te Kickstarten. Niet al te lang daarna ontvingen wij de Edge of Belgravia Precision Classic 4-Piece Set. Hetzelfde design, maar dan een heel stuk goedkoper.

Unboxing

Edge of belgravia weet haar Edge of Belgravia Precision Classic 4-Piece Set mooi te verpakken. De vier messen liggen echt prachtig in het doosje. Documentatie zit er verder niet bij, maar is ook niet nodig.

Design

Door het grijze lemmet kan ik me goed voorstellen dat je denkt met een set keramische messen te maken te hebben. Dit is niet het geval. Het zijn gewoon metalen messen. Met het slijpen moet je dus uitkijken dat je niet te enthousiast wordt en teveel van de coating wegslijpt. Daar worden ze niet mooier op.

Die coating zit er overigens niet alleen om mooi te zijn, maar ook om de messen gemakkelijk schoon te houden. Vuil spoelt er met het grootste gemak van af.

Het heft van de Edge of Belgravia Precision Classic 4-Piece Set is futuristisch vormgegeven en heeft een rubber-feel afwerking. Het handvat is echt even wennen, maar er valt prima mee te snijden. Toch kan ik me in deze set wel goed voorstellen dat de echte chef er wat moeite mee heeft. Vooral omdat de messen erg licht zijn waardoor er een wat vreemd balans is.

Koksmes

Waar de meeste merken 20CM als minimale lengte voor een koksmes hanteren, is het koksmes in dit pakket slechts 15CM lang. Vooral bij het snijden van komkommers mis je die paar extra centimeters doordat je een grotere armbeweging moet maken. Bij plattere materialen maakt het kortere lemmet niet heel veel uit.

Het lemmet is S4 gevormd en geslepen. De snede is mooi scherp. De coating doet niet heel veel om net gesneden materialen er af te laten vallen.

Officemes

Waar het koksmes wat aan de kleine kant is, is het officemes juist weer wat aan de forse kant. Met 10CM is de lengte weliswaar normaal, maar het mesje is vrij dik. Wat erg comfortabel is, is de verdikking aan het einde van het lemmet. Hierdoor kun je het mes heel goed in de penseelgreep nemen en mooie decoraties snijden. Uit deze set is het officemes veruit mijn favoriet. Ook het officemes is S4 gevormd en geslepen.

Broodmes

Met 20CM is het broodmes eigenlijk veel te kort voor Nederlandse begrippen. Dit merk je wanneer je bijvoorbeeld een pistolet gaat snijden. Wat wel heel plezierig is, is dat de S4 vorm er voor zorgt dan het lemmet zich wel heel gemakkelijk in broden laat steken. Ga je grote bollen brood snijden, of juist plakjes stokbrood, dan mis je de extra lengte niet meer. Het is dus meer een kwestie van wennen.

Ook het lemmet van het broodmes is van een coating voorzien. Opvallend is dat deze ook over de geslepen kartels loopt. Edge of Belgravia verwacht dus niet dat je het mes ooit hoeft te slijpen. En zo wel… doe het heel netjes. Wat belangrijker is, tijdens de testperiode is er niets van de coating losgekomen tijdens gebruik.

Debames

En dan een hele bijzondere keuze. Geen gewoon fileermes in deze set, maar een Debames. Een Japans fileermes. Een mes waarvan zelfs de Japanners aangeven dat je echt moet leren om er mee te snijden. Maar als je het in je vingers hebt… kun je ook echt mooie dingen snijden. Denk bijvoorbeeld aan het snijden van velletjes komkommer. Geen mes voor de beginner dus, maar wel voor de creatieveling. Dit merk je ook wanneer je gewoon even iets als een komkommer wilt snijden. Een debames wordt namelijk maar aan één kant geslepen en zal dus al snel een eigen leven gaan leiden als je het verkeerd gebruikt.

En daar zit meteen een zwakte in het pakket. Het is namelijk een soort van startpakket wat Edge of Belgravia hier heeft samengesteld. Niet alleen is het debames een moeilijk mes maar… het is een rechtshandig mes. Linkshandige snijders kunnen dus niets met dit mes. Ik snap dat het merk om haar uitstraling er voor kiest dit mes in plaats van een regulier fileermes aan de Edge of Belgravia Precision Classic 4-Piece Set toe te voegen, maar of het echt slim is laat ik even in het midden.

Conclusie: Edge of Belgravia Precision Classic 4-Piece Set

De Edge of Belgravia Precision Classic 4-Piece Set is een set bijzondere keuzes. Een set die je echt even uit jouw comfortzone trekt. Voor de creativiteit is dat heel goed. Ik heb al heel wat lol gehad met het debames en het officemes. Aan de andere kant pak ik voor het snijden van brood toch een gewoon broodmes. Laat staan dat ik voor ander snijwerk een gewoon koksmes pak. Ik wil dolenthousiast zijn, maar dat lukt net niet.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.