Review: Philips Airfryer Avance XXL HD9652


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Airfryer Avance XXL HD9652 van Philips met 5 sterren.

The Good
  • Verbeterde temperatuurregeling
  • Optimale luchtstroom
  • Geschikt voor veel meer bereidingen
  • Gemakkelijker in gebruik
  • Gemakkelijker schoon te houden

The Bad

Philips maakte dat de Airfryer een naam werd voor een productcategorie waarin velen volgden. Was mijn omgeving in het begin nog sceptisch over friet uit de hete lucht, ken ik vrijwel niemand meer die nog frituurt in frituurvet. Maar hoe kun je innoveren op iets dat eigenlijk al heel goed is? Daar hebben ze bij […]

Philips maakte dat de Airfryer een naam werd voor een productcategorie waarin velen volgden. Was mijn omgeving in het begin nog sceptisch over friet uit de hete lucht, ken ik vrijwel niemand meer die nog frituurt in frituurvet. Maar hoe kun je innoveren op iets dat eigenlijk al heel goed is? Daar hebben ze bij Philips duidelijk over na moeten denken voor ze met de Philips Airfryer Avance XXL HD9652 op de proppen kwamen.

Unboxing

De Philips Airfryer Avance XXL HD9652 wordt verpakt met een klein kookboekje om je op weg te helpen. Een wereld van mogelijkheden gaat echter open wanneer je de Android of iOS app download. Philips heeft ook een lijn accessoires, dus het kan goed zijn dat Philips in de nabije toekomst versies uitbrengt waar al een deel van de accessoires bij zitten.

Design

Qua design is de Philips Airfryer Avance XXL HD9652 weer een eivormig geheel geworden met een lade aan de voorkant. Aan het iconische beeld van de airfryer heeft Philips dus geen grote aanpassingen gemaakt.

Wanneer je de Philips Airfryer Avance XXL HD9652 gaat gebruiken zie je wel dat we hier echt een nieuwe generatie hebben. Dat begint met de lade waarin de frituurmand gaat.

Niet langer moet je de hele lade in de vaatwasser doen. De lade heeft nu een intern pannetje dat in de vaatwasser kan. Deze til je er gemakkelijk uit. Dit spaart ruimte in de afwasmachine, maar houdt de lade ook mooi. Door de vaatwasser kunnen er immers verkleuringen en krasjes ontstaan.

De lade zelf heeft nu een dubbele bodem. Vet van frietjes en vlees kan nu naar beneden druipen en komt in een eigen reservoir. Bij de oude machines kon vet weer door de luchtstroom terug naar het voedsel worden geblazen.

De hele lade is nu op een rail gezet. Hierdoor komt de lade voor de Philips Airfryer Avance XXL HD9652 te hangen en dat scheelt weer veel aanrechblad. Bovendien hoef je niet eerst een plekje te zoeken voor de hete lade om daarna pas het mandje eruit te kunnen halen. Het mandje komt nu dus meteen los.

Ook het mandje heeft een aanpassing ondergaan. Onder het mandje zijn nu siliconen voetjes geplaatst. Dit om smeltschade op plastic aanrechtbladen te voorkomen.

Toch moet je nu wel wat beter gaan opletten met het mandje. De laatste druppels vet die onder het mandje hangen, kunnen nu dus vallen terwijl je met het mandje loopt. Wees dus een beetje voorzichtig en denk goed na over waar je de Philips Airfryer Avance XXL HD9652 plaatst.

Werking

Philips heeft een prachtige animatie gemaakt over hoe de Philips Airfryer Avance XXL HD9652 werkt. Feitelijk is het een geavanceerde heteluchtoven. Er zit een hitte element boven de lade met meteen daarboven een sterke ventilator. Deze blaast de hete lucht langs het voedsel op. De vorm van de bodem van de pan van de lade zorgt voor de juiste werveling om die hete lucht terug naar boven te duwen waarna het weer terug omlaag komt. De Philips Airfryer Avance XXL HD9652 doet lekker haar best de hete lucht binnen te houden en zo zuinig te kunnen werken.

Doordat het een geavanceerde heteluchtoven is, is de Philips Airfryer Avance XXL HD9652 ook goed inzetbaar als klein oventje. Bijvoorbeeld om airbollen te bakken, maar ook cupcakes en zelfs gevogelte.

Capaciteit

Met mijn gezin van twee kinderen en twee volwassenen maakte ik al tijden gebruik van de eerste generatie AirFryer. Daarbij merkte ik dat de capaciteit steeds krapper werd. Zeker wanneer ik bezoek kreeg. Friet heeft immers net wat langer nodig in een AirFryer dan in een gewoon frituur.

Met deze XXL kan ik met gemak 6 a 7 personen in één keer friet geven. En wanneer dat niet zo is, merk ik dat de friet toch net nog wat krokanter wordt. Dus eigenlijk geef ik voor een vierpersoonsgezin al de voorkeur aan deze XXL uitvoering.

Gebruikservaring

Natuurlijk heb ik veel, heel veel verschillende frites in de Philips Airfryer Avance XXL HD9652 gebakken. Afhankelijk van het soort friet, kan er tussen de 1-1,5 kilo in één keer in. Deze Airfryer is voorzien van een handige indicator die aangeeft wanneer de AirFryer op temperatuur is en de frites erin kan. Bovendien is er een echt frites programma.

Frites

Toch merk ik dat het fritesprogramma niet voor alle frites een goed resultaat oplevert. Het programma is echt gericht op de 6x6mm frites die je overal wel tegenkomt. Denk er bij frites uit de supermarkt altijd aan dat je ze even moet oliën voor je deze gaat gebruiken.

Ga je naar de horeca groothandel, dan krijg je de frites doorgaans gecoat mee. Deze coating bevat al wat vetten, suikers en andere middelen. Dit is dus wat je in het cafetaria koopt. Deze kunnen rechtstreeks in de AirFryer en komen minder vet eruit dan de supermarkt frites.

Bij dikkere frites, zoals de boeren friet die ze ook bij McDonals verkopen, is het handig de machine op 200 graden te zetten. Anders blijft het slappe hap. Ga je groentefrites afbakken, is het handig om juist net onder de 180 graden te gaan zitten. Vooral frites van wortel heeft het zwaar in de machine.

Raspatat komt er helemaal niet goed uit. Dat wil zeggen, Ras is zulke droge meuk, dat heeft gewoon vet nodig om te smaken. Ras promoot wel dat het in de hete lucht bereidt kan worden, maar je krijgt lange, donkerbruine frites met weinig smaak eraan.

Snacks en Vlees

Wanneer je ovensnacks past, kun je die prima in de AirFryer bereiden. Alles gaat goed behalve frikadellen. Maar, die krijg ik in de oven ook niet goed. Ook dat is weer een snack die nog echt niet zonder frituurvet kan. Maar de rest kun je er gewoon in knallen. Niets aan de hand.

Qua vlees is de Philips Airfryer Avance XXL HD9652 voorzien van een aantal handige programma’s. Wel moet je er op letten dat je het vlees regelmatig even moet bevochtigen. Het liefst met een beetje olie aangemengd met honing of iets anders dat het een beetje dikker maakt. Dan druipt het niet te snel af. Alternatief kun je natuurlijk een stuk vet van een stuk vlees snijden en dat met een prikker bovenop het vlees prikken. Dan smelt het vet langzaam over jouw vlees heen. Bas liet me dit eens zien tijdens een barbecue. Als het vlees niet te hoog is, kan het ook prima in de Philips Airfryer Avance XXL HD9652. Een soort van luie oplossing ;-).

Kant-en-klaar

We hebben ook kant-en-klaar maaltijden in de AurFryer XXL gedaan. We hadden daar geen handige oplossing voor, dus gebruikten aluminium schaaltjes in de frituurmand. Dat ging echt prima. Door het compacte formaat ten opzichte van een reguliere oven, warm je heel effectief op. Bovendien is het resultaat beter dan bij een magnetron waar een maaltijd al snel papperig dreigt te worden.

De rest

En dan kun je er nog vele andere dingen in doen, mits je de juiste accessoires gebruikt. Maar die hebben we niet getest. Daar kunnen we niet meer over zeggen dan dat Philips echt veel meer accessoires lijkt te hebben voor dit model dan voor voorgaande modellen. Verder is het nog handig om te weten dat er een warmhoudfunctie in zit. Ideaal voor dat ene gezinslid dat nog ergens in een file staat.

Schoonmaken

Stelt helemaal niets voor! Gewoon de frituurmand en de binnenpan in de vaatwasser knallen en klaar. Ideaal!

Conclusie: Philips Airfryer Avance XXL HD9652

De Philips Airfryer Avance XXL HD9652 is de nieuwste en grootste Airfryer in de geschiedenis. Met 2.225 Watt is het ook de sterkste en hij kan echt heel goed op temperatuur blijven. Thermisch is het ontwerp flink verbeterd. Er komt minder hete lucht uit, dus gaat hij slimmer met energie om. De hoeveelheid ruimte ten opzichte van het oppervlak is verbeterd en zowel de lade als het mandje hebben nu perfectie bereikt. Tenminste, zover ik kan bedenken wat er nog beter kon aan de oude. Minpunten? Nee, eigenlijk niet.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.